• SHR-bloggen

ATT JOBBA UTOMLANDS

Text: Kicki Kamskog

Jag har semester, i Grekland, det låter väl helt fantastiskt va?


Och det har ju många nordbor, semester i Grekland, vi njuter av värmen, det turkosblåa vattnet, den grekiska salladen med tomater som smakar tomater och dom ljumma sommarkvällarna.


Men man kan ju faktiskt också jobba i Grekland, ja man kan ju jobba i andra länder också, men eftersom jag precis avslutat min säsong här i Grekland, så refererar jag till Grekland.


Den sista veckan bjuder på lite blandade känslor, pirrig förväntan inför hemresan, att få återförenas med sin familj och sina vänner känns stort.

Men att skiljas från sina nyfunna vänner känns samtidigt lite vemodigt, för nya vänner är ju en stor del varför man väljer att jobba utomlands. Man umgås mycket med varandra, äter spännande saker ihop, åker på utflykter, har siesta, solar och badar om man är i varmare trakter, ja en hel del av tiden spenderar man ihop. Så man lever ju ganska tight när man jobbar säsong och kommer varandra ofta nära inpå livet, lite som att leva i en bubbla.Jobba utomlands kan man ju göra på lite olika sätt. Vi i vår bransch och för de som har Cidesco examen har ju möjlighet att själv söka till ett SPA där vi skulle vilja jobba, vi kan jobba på kryssningsfartyg, skidresort i Norge eller Alperna, möjligheterna är oändliga och internet ett fantastiskt sökverktyg. Och på våra olika skolor där vi utbildat oss brukar det finnas kontakt med såväl kryssningsföretag som Spa kedjor, så det kan ju vara en bra början att höra av sig till sin gamla skola och börja där. Annars tycker jag som gammal arbetsgivare (dock i en annan bransch) att man alltid kan skicka iväg ett CV dit man skulle vilja jobba,även om dom inte söker folk. För ett intressant CV är alltid ett intressant CV. Så fick jag själv mitt vinterjobb i fjällen och jag har en klasskompis som lyckades med desamma, men i Kanada. Så var stolt, tro på dig själv och kasta dig ut på nya äventyr, sååå kul. Jag har haft det otroligt härligt!


Jag har jobbat genom Ving 2 somrar i rad på ett hotell på Kreta. Ett tryggt och ordnat utlandsjobb, men kontrakt hemifrån. Man söker jobbet genom Ving i Stockholm, work@sunwing.se , där kan man se vilka tjänster som finns lediga. Eller http://www.ving.se/jobb där du kan registrera ditt CV direkt. Sen blir man oftast lokalt anställd i det landet man hamnar i, med undantag för tex Turkiet. Men man har också tryggheten från Sverige ifall något skulle uppstå. Sommartid jobbar vi som hud & spaterapeuter någonstans runt Medelhavet eller Kanarieöarna och vintertid erbjuds tjänster på Kanarieöarna och Teneriffa. Det finns 2 olika koncepthotell där vi jobbar, dels Sunwing som är för familjer och i allmänhet är lite större anläggningar samt Sunprime som är ett koncept med hotell för vuxna, ja i alla fall inte småbarn, det är en åldersgräns på 16 år. Det är ju inte så att man kan bestämma vart man ska, men man kan ha önskemål. Vi får jobba ca 40 tim i veckan enligt vårt kontrakt från Sverige, så det är inte så att vi blir ”utnyttjade” på hotellen. På mitt Sunprimehotell där jag jobbat har vi varit 2 hud & spaterapeuter och en fitnessinstruktör, men det kan se lite olika ut på olika hotell, det kan vara både fler och färre som jobbar. På Sunwinghotellen är det i regel större personalstyrka från Skandinavien eftersom det finns miniland och showteam m.m som också kräver skandinavisk personal. Vilket då gör att man också får många arbetskamrater både från Skandinavien och från det landet man kommer till. Våra gäster känner också stor trygghet att vi är skandinaver som jobbar, och det är det som är själva poängen.


Man blir inte miljonär, men man får boende och mat m.m, så man klarar sig alldeles utmärkt. Men det är väl inte själva idéen heller, att man ska bli miljonär, inte nu i alla fall. Jag tycker att det har funkat jätte bra, och jag har trots att just jag är ovanligt gammal för att jobba på det här viset, träffat supergulliga tjejer som varit mina kollegor och som jag fortfarande håller kontakten med. Jag tycker också att blandningen av ålder och bakgrund gör att det blir en bra dynamik i arbetsgrupperna. Men visst, man lever och jobbar nära andra människor så man får också lära sig att kompromissa och vara vara flexibel, men det får man ju i sitt vardagliga liv också, så egentligen är ju inte det några konstigheter för de allra flesta.

Så är du sugen på lite utlandsjobb & äventyr under ordnade former så tveka inte att söka, det är supertrevligt! Nu blev det ju lite reklam för Ving här, men det är inte det som är poängen, utan att du som känner dig sugen på att jobba utomlands ska kunna bli lite peppad till olika möjligheter. Väljer du andra vägar var noga med att kolla upp arbetstillstånd, visum etc. Du måste kanske fixa vissa papper och försäkringar hemifrån innan du kastar dig ut på äventyr.

Undrar du över något är du hjärtligt välkommen att fråga mig, så försöker jag att svara på bästa sätt.


Själv laddar jag som sagt med lite skön semester inför återresan till Sverige och vintersäsong på ett Högfjällshotell innan det nästa år väntar nya äventyr! Vilka konstraster, vilka möjligheter!

Ha en fantastik dag, vi hörs! Kram Kicki


SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#spaterapeut #SHR #hudterapeut #möjligheter #ving #CIDESCO #utlandsjobb #SverigesHudterapeutersRiksorganisation #arbetautomlands #Kreta #säsongsjobb #äventyr #högfjällshotell #KickiKamskog

1 visning

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.