• SHR-bloggen

Baka nyttigt till frukost!

Text: Hannah Bengtzén

Du har säkert hört hur viktigt det är att äta frukost? Och hur bra det är att äta frön och nötter? Visst är det så, i rätt mängd!

Det finns många orsaker till att huden åldras snabbare. Att vi stressar, dricker alkohol, röker och solar påverkar oss mycket med även vårt sätt att äta. Det är inte bara huden som påverkas av matvanor utan hela kroppen kan komma i ordentligt obalans om vi slarvar med vad vi stoppar i oss. Undvik socker och håll nere konsumtion av vitt mjöl. Ät massor av grönsaker, drick vatten och se till att få i dig den här frukosten du kanske slarvar med!

I det här receptet finns bland annat chiafrön – fröet alla gör pudding på just nu! Det är en superantioxiant och är bra för både celluppbyggnad, magen och skelettet. Perfekt att ösa ner i knäckebrödssmeten eller på din frukostyoughurt!

Här får du ett härligt recept på ett knäckebröd att äta till frukost eller mellanmål, perfekt med ett gott pålägg istället för något sött man ”tar i farten”! Gör en stor sats och lägg i plåtburk så har du alltid en bit redo!


Knäckebröd med jäst (två stora kakor att dela)

7 gram färsk jäst 200 gram vatten (jag hade kallt) 4 msk solroskärnor 3 msk pumpakärnor 1 msk chiafrön 1 msk svarta psylliumfrön 1 dl mandelmjöl 1 krm salt 1,5 msk fiberhusk

Gör såhär;

Fördela jästen i en bunke, tillsätt  vatten och rör om så att jästen löses upp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner i vätskan. Blanda ordentligt och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Strö lite mandelmjöl på bakbänken och ta upp degen. Dela den i två delar och kavla ut varje deg tunt. (för mig var det lättare att lägga degbiten på bakplåtspapper och sen kavla istället för att försöka lyfta över den tunna kakan till pappret)

Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter, tills det fått fin färg och blivit knaprig. Låt det svalna på galler och bryt sedan i bitar.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#knäckebrödmedjäst #nyttigtbröd #chiafrön #psylliumfrön #drickavatten #solroskärnor #pumpakärnor #mandelmjöl #fiberhusk #grönsaker

2 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.