• SHR-bloggen

BLOGGINLÄGG NUMMER 3 FRÅN Birgitta Tingberg, HudBalans

Text: Birgitta Tingberg

Nu är våren (och snart sommaren) på G, hoppas jag. Men av

Det är det här med solen jag vill ”prata” med er om en stund. Vi hudterapeuter uppmanar ständigt till att använda UV-skydd (ett ord jag hellre använder än solskydd). Det är ju förstås bra i många lägen. Men, det finns ett men där, för det finns också något bra med solen! Bild: från www.pixabay.com (gratis bilder)

 1. Det är vår största och viktigaste källa till att få i oss D-vitamin. Vi bör ”blotta” hud när solen kommer fram och på så vis lagra massor av viktigt vitamin D. Det är via huden vi tar upp de största mängderna med just detta livsviktiga vitamin. Det behöver inte vara lång tid. Cirka 20 minuter mitt på dagen när solen står som högst. Den gör oss glada och värmer härligt.

 2. Vi kan tillverka el av solenergi. Just detta är något jag mycket aktivt funderar över som en finfin källa att få el av. Till mitt eget hus.

 3. Många med acne märker att huden blir bättre av solen.

 4. Med mera, med mera. Här kan man hitta sina egna orsaker till varför solen är bra för just mig.

Däremot är det bra om gemene man vet om och förstår varför man får den bruna färgen av solen. Ska försöka förklara så ni förstår.

Långt upp i huden ligger celler som heter Melanocyter. Melanocyter finns i huden, ögonen och öronen. De är de gröna som har som ”armar” på bilden intill. Dessa skickar ut Melanin när solen träffar hudytan. Melaninet som Melanocyterna skickar ut lägger sig runt de omkringliggande cellerna och skyddar på så vis dessa från att få UV-skador. Det är om man solar för mycket och för länge som skador uppstår. Därför är det viktigt att låta Melanocyterna hänga med så de kan utföra det uppdrag de har. Nämligen att förse omkringliggande celler med Melanin. Melanin ger huden en röd/brun färg. Bilder från Statens Strålskyddsinstitut


Fakta om solen och huden:

 1. Huden är inte anpassade till ”då och då-solande”.

 2. Hudcancer ökar snabbt.

 3. Att vara brun, och ju brunare man är, visar på solskada då detta är ett sätt för huden att skydda kroppen från UV-ljus.

 4. Urmänniskan var mörk i huden.

 5. Dessa flyttade från de ställen på jorden där det var mycket sol och fick då ljusare hud (kanske för att bättre kunna bilda vitamin D).

 6. Mörkhyade människor har svårare att bilda vitamin D på norra

 1. Malignt Melanom är kopplat till ”då och då solande”, och särskilt skador vi får som barn.

 2. Barn har känsligare hud för att bli utsatt för solljus. Bild från www.pixabay.com (gratis bilder)

Effekter av solen:

 1. Huden blir brun.

 2. Överhuden blir tjockare – tydligast när man blir äldre och har solat mycket och ofta.

 3. Kan ge DNA-skador.

 4. Immunförsvaret hämmas, vid för mycket solande.

 5. Rynkig hud då elastin- och kollagenfibrer skadas.

 6. D-vitamin bildas – BRA!

 7. En sjukdom man kan få av brist på vitamin D är – Rakitis/Engelska sjukan. Gör att skelettet blir mjukt och missformat.

Några råd:

 1. Var gärna ute i solen och blotta hud för att ”tanka” vitamin D under sommarhalvåret. Cirka 20 minuter räcker. Helst utan UV-skydd.

 2. Var försiktig med att bränna dig – använd gärna UV-skydd om du tänker vara ute någon längre stund.Auktoriserad hudterapeut och medlem i SHR samt Näringsterapeut med inriktning funktionsmedicin

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

Senaste inlägg

Visa alla

Följ Atlas Hudvård

 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.