• SHR-bloggen

Columbi ägget -för en vacker hud!


Ja, har ni inte hunnit äta upp alla dessa ägg som antagligen handlats in, så har ni förmodligen ett gäng kvar där hemma!

97% av Sveriges befolkning äter ägg. Vi äter dubbelt så många under påskhelgen jämfört med en vanlig helg och totalt så konsumerar vi i Sverige, 2000 ton ägg under påsken, enligt Svenska ägg.

Ägg är ett fantastiskt livsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att må bra. Otroligt nog så innehåller ägg alla vitaminer utom vitamin C. Så, drick gärna ett glas C-vitaminspäckad juice till ditt frukostägg!

Vitamin A (Retinol) Bra för hud, syn och slemhinnor

Vitamin B1 (Tiamin) Främjar normal funktion hos nerver, muskler och   kolhydratomsättning.

Vitamin B2 (Riboflavin) Viktig för hud, hår och naglar

Vitamin B6 (Pyridoxin) Bra för omsättning av proteiner och kolhydrater, bra för nervernas funktion.

Vitamin D (Kalcirerol) Reglerar kalciumbalans i skelett och tänder, förhindrar benskörhet.

Vitamin E (Tokoferol) Skyddar cellerna mot fria radikaler och försenar dess åldrande, bra för huden.

Inuti skalet trängs även en mängd annat. Bland annat protein, som är viktigt för nybildning av celler. Järn, viktigt för bildandet av röda blodkroppar och blodets förmåga att transportera syre. Selen skyddar mot fria radikaler, är bra mot åldrande samt zink som är bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen.

Underbart vad ett så till synes anspråkslöst litet ägg, kan vara så fullmatad med go´saker för oss. Och ägg är inte bara nyttigt att äta, det är även nyttigt för huden, utifrån!


Sugen på att testa? Här följer några spännande recept jag hittat!

  1. Separera vitan från gulan och vispa den lite fluffig. Applicera tunt på väl rengjord hud, med pensel för ändamålet eller rena fingrar. Efter cirka 10 minuter när masken torkat, sköljer man av den med ljummet vatten.

  2. Man kan också blanda äggvitan med lika delar flytande honung och pressad citron. Appliceras på samma sätt och låt stelna. Även denna mask verkar sammandragande och lämnar huden mjuk och fin!

  3. Blanda äggvita, mandelkli, lite vatten till en gröt. Stryk på smeten och gnugga försiktigt av den med torra händer när den torkat, huden efterlämnas med en polerad känsla!

  4. En mask som användes av Amerikas medvetna hemmafruar under 50-talet, i Frankrike redan under det frigjorda, glada 20-talet och otroligt nog ska ha kommit från ett tvåtusenårigt romerskt recept är: äggvita, honung och kornmjöl som man värmer upp och blandar. Man lägger smeten på linjer och rynkor i ansiktet och ligger ner tills den stelnat. Låt den verka i ytterligare 30 minuter och skölj sedan av med kallt vatten. En riktigt uppstramande ”askungemask”!

  5. Blanda äggula, olivolja, citronsaft och vips har du en mycket närande mask mot rynkor.

  6. Äggula, vetekli, honung, citronsaft blandas samman och läggs på vem som än önskar ett uppfräschande mask för lite glåmig hud.

  7. Äggula, olivolja, mosad avokado, en fuktbomb perfekt till en torr, åldrande hud.

  8. Och slutligen äggula, citronsaft och jojobaolja för en lite rynkigare hud och behov av uppstramning!

Samtliga masker bör blandas till fin, så jämn konsistens som möjligt,penslas på med pensel eller försiktigt läggas på med fingertopparna och sitta i alla fall 10-15 minuter.

Man kan även behandla sitt trötta, livlösa hår med en äggkur! Det får ett tunt, slitet hår att kännas mjukare, fylligare och ger en fin glans. Fördela en eller två äggulor beroende på hur mycket hår du har, i nytvättat, handdukstorkat hår. Låt inpackningen vila under plast i 15-20 minuter. Kom ihåg, det är bara fantasin sätter stopp!

Mitt tips för dagen: testa en äggmask! Columbiägg, är benämningen på en överraskande enkel lösning på ett problem som förefaller vara omöjligt att lösa och som i efterhand verkar självklar 😉

Njut av livet!

/Anna Olsson

#äggihudvård

2 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.