• SHR-bloggen

Det gyllene snittet

Text: Nathalie Koverman

Har du hört talas om Det Gyllene Snittet? Det är ett universellt mått som återfinns i många former i naturen och i konsten och kan lättast beskrivas som ett matematiskt mått som uppfattas som vackert. Redan de gamla grekerna (300 f.Kr) talade om att man i måttet kunde finna sk fullständig harmoni, även om begreppet Det Gyllene Snittet (på engelska The Golden Cut/Ratio) benämns först under medeltiden. Måttet beskriver olika värdens förhållande till varandra och talet kallas phi (ej att förväxla med pi). Det kan ej skrivas i bråkform men i avrundat form är phi= 1,61803. Det kan även skrivas (a+b) : b=b:a eller genom följande uppdelning av en sträcka där den större delen förhåller sig till den mindre som 8 till 5. Låter det krångligt? För mig är det rena rama gallimatias, men om man omsätter det i mer konkreta iakttagelser och kopplar det till vår bransch så blir det mer lättförståeligt!

På människokroppen kan man återfinna Det Gyllene Snittet och om man inte kan det finns det i alla fall mått som utgör en symmetri som människor genom tiderna och över kulturer uppfattar som vackra och ideala. Exempel på sådana mått:

 1. Om hela kroppslängden kallas för 1 så är/”bör” sträckan från huvudet till naveln vara phi (0,618)

 2. Enligt ovanstående utgångspunkt så blir phi bredden mellan axlarna även sträckan mellan armbågar och fingerspetsar.

 3. Midjans mått=huvudets längd och huvudets bredd 0,618 av denna sträcka.

 4. Huvudet, som helst ska uppvisa en oval ansiktsform, har ögonen som mittpunkt och från ögonen till hakan sär munnens placering 0,618 utav 1

 5. Idealt är att kunna dela ansiktet i tre luka stora delar; panna tillögon, ögon till nästippen, nederdel näsa till haka

 6. Från haka upp till ögonen så ligger näsan vid 0,618

 7. Bredden på ett ansikte ska helst vara 2/3 av dess längd för att uppfattas som symmetriskt

 8. Näsan ideala längd bör vara samma sträcka som avståndet mellan ögonen eller längden av ett öga.

 9. Munnens bredd lika med avståndet mellan pupillerna.

 10. Ögonens iris bör passa mellan bryn och ögonfransar.

Det sägs att Leonardo da Vinci använde de gyllene måtten när han målade Mona Lisa och visst är mystiken i Det Gyllene Snittet lika påtaglig som hennes leende?

Självfallet är olikheter charmigt och vad som uppfattas som skönhet är subjektivt. Ändå ser vi att vissa former och mått är tidlösa och återkommer gång på gång i konsten, där de samtida skönhetsidealen speglas. I vår bransch eftersträvas ofta denna symmetri, tänk bara på när vi formar ögonbryn, lägger makeup (shading/highlightnig) och vid fillers-behandlingar.

Någon som förändrat sitt utseende med utgångspunkt från Det Gyllene Snittet är Cindy Jackson. Hon anses vara en av världens mest plastikopererade kvinnor, med mer än 50 ingrepp bakom sig, utan att se onaturlig ut.

Bild före&efter


Bildtext: Bilden är lånad från Cindy’s hemsida http://www.cindyjackson.com/

Jag hade äran att få träffa och Cindy vid Antiaging-mässan på Bella Center i Köpenhamn 2012 där hon även föreläste. Hon var enormt påläst, trevlig och business-kvinna ut i fingerspetsarna. Jag köpte med hennes bok IMAGE & COSMETIC SYRGERY SECRETS som inte bara innehåller en biografi över Cindys egens förvandling utan även en utförlig guide till behandlingar och skönhetsingrepp.


Här vill jag gärna lägga in en parentes om att det är lätt att peka finger och vilja definiera rätt och fel vid ingrepp, det anses ofta mer okej att göra smärre förändringar än att drastiskt förändra sitt utseende. Valet ligger alltid hos den enskilda individen, men vikten av konsultation för ett bra resultat som känns både estetiskt tilltalande och ”gångbart” är av största vikt vid de flesta skönhetsfrämjande ingrepp/behandlingar. Sen är det ju ofta en glugg mellan tänderna som anses som charmig eller en sned näsa som ger karaktär och skönhet kommer till stor del inifrån. Som hudterapeuter har vi ynnesten att arbeta med både skönhet på ytan och välbefinnande på insidan!

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#skönhetsingrepp #CindyJackson #DetGylleneSnittet #ansiktsmått #skönhet

Följ Atlas Hudvård

 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.