• SHR-bloggen

Fridfull aromaterapi!

Text: Hanna Bentzén


När jag gick på Gilda Skolan i Malmö (2014/2015) valde jag att ägna mitt specialarbete åt Aromaterapi, en väldigt fridfull behandlingsmetod där man exempelvis kan arbeta med att lindra stress, välja vårdande oljor för olika sinnesstämningar och skapa välbefinnande. Eftersom att jag gärna arbetar vidare med just aromaterapi efter utbildningens slut tänkte jag informera dig om vad terapiformen innebär och hur man kan använda sig av den för att stressa ner.

Inom aromaterapi finns tre stycken ledord som alla på något sätt är kopplade till terapimetoden – holism, hälsa och läkning. Grundbegreppet holism står för en persons hälsotillstånd där man vill uppnå en balans i alla människans system. Det är viktigt att anden, själen och kroppen är i harmoni med varandra.

Aromaterapi kan utföras på en rad olika sätt – exempelvis genom massage, bad, stenar och lampa. Överlag har eteriska oljor en mångsidig effekt på kropp och sinne och man kan arbeta med dem på olika sätt för att på maximal önskad effekt. Inom aromaterapi är det massage som fungerar som applikationsmetod och den hjälper till att sända djupa meddelanden till själen och i kombination med valda oljor slappnar kroppens system av. I grund och botten sägs aromamassage återbalansera och stimulera kropp, själ och ande.

Huden är vårt största organ och ett väldigt känsligt sådant. Att stressa är något som påverkar både kropp och själ och den finns en rad olika orsaker som kan utlösa stressen, och det kan också variera från person till person. Allt från att ha mycket att göra på en arbetsplats till att vara med i en tävling eller försöka uppleva sociala krav kan vara orsaker till stress och vi upplever ofta situationer där vi har lite kontroll som extra stressiga.

Det finns en rad olika oljor som har någon form av effekt på en stressad hud. Lavendel går exempelvis bra att applicera direkt på huden om så önskas men övriga oljor bör blandas ut med en vegetabilisk olja som får agera bärarolja. Till en kroppsmassage är mandelolja ett ypperligt alternativ till bärarolja eftersom att den är näringsrik, rik på mineraler och passar alla hudtyper. Här använder din massageterapeut sina kunskaper och skräddarsyr behandlingen.

Aromaterapi används för många olika ändamål och när en kund kommer för att koppla av använder man sig av en lugnande massage ihop med väl valda eteriska oljor. För att lindra en stressad hud väljer man milda oljor som verkar både nervlugnande och avslappnande och eftersom att en stressad hud ofta också har sämre immunförsvar är det även positivt om den eteriska oljan klarar av att mota bort bakterier.

Sök upp en hudterapeut eller annan kunnig person inom området. På plast kommer personen som sagtställa relevanta frågor som rör dig och din livssituation för att på bästa sätt kunna anpassa behandlingen och val av oljor.

Stressa ner, och ta hand om dig själv!

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#stenar #SHR #Aromaterapi #lindrastress #GildaSkolaniMalmö #bad #lampa #massage #SverigesHudterapeutersRiksorganisation #hälsotillstånd #terapimetoder #eteriskaoljor #Lavendel #holism #mineraler

3 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.