• SHR-bloggen

Gör gott, smakar gott: Honung

Text: Nathalie Koverman

Blommornas nektar förvandlas till honung i speciella arbetsbins munnar. Sedan tillsätts ett enzym innan honungen stoppas i vaxcellerna där bina fläktar honungen torr med sina vingar och förseglar förvaringen med vax ur egna körtlar. Honungen blandas med pollen för att mata bilarverna, men i odling får larverna sockerlösning då odlaren tar honungen. Varje burk honung kräver 42 000 flygturer med över 8 miljoner besök. Vilket maskineri för att framställa detta bärnstensfärgade guld!


Honungen smakar inte bara gott utan gör även gott på insidan. Visst innehåller den raffinerade kolhydrater, men till skillnad från socker så tillför den även ett flertal B-vitaminer. Honung har även visat sig vara mycket effektfull i behandling mot streptokocker (vilka kan leda till exempelvis halsfluss eller blodförgiftning) där antibiotikaresistens annars kan utgöra ett problem. Även om honung, eller andra huskurer, inte bör utgöra ensam medicinsk behandling så är det ett bra komplement. Studier, bland annat på Karolinska Institutet, har visat att honung motverkar 80 olika bakteriestammar såsom MRSA-bakterier och att den kan motverka infektioner. Honung hindrar bakterier från att fästa på mänskliga celler och dess sura pH-värde på 3,2-4,5 är en bidragande faktor eftersom mikroorganismer frodas lättast vid det neutrala värdet 7.

Inom den indiska medicinen används honung främst mot slembildande sjukdomar såsom bronkit och i Främre Orienten mot magåkommor som förstoppning och magkatarr. Lokalt odlad honung kan även vara ett medel för desensibilisering mot pollen. Man känner inte till giftighet hos honung, men rekommendationen är att barn under 1 år inte ska förtära honung på grund av (sällsynta) spår av botulismsporer som kan bilda ett dödligt gift samt att enzymerna i honungen inte kan omsättas i små barns kroppar.


Den bakteriedödande effekten gör att honung även lämpar sig för utvärtes bruk. Den är mjukgörande, exfolierande, sårläkande och mjukgörande.

Särskilt verksam är Manukhahonung som kommer från manukhaträd i Australien eller Nya Zeeland och ett alternativ är svensk ljunghonung.

Invärtes: 1 matsked honung, förslagsvis lokalt odlad ljunghonung, före måltid. Utvärtes: som ett ”snabbplåster”, på nariga läppar eller som en lätt peelande, närande och cirkulationshöjande ansiktsmask.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#Manukhahonung #honung #ljunghonung #bakteriedödande #dunderhoning

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.