• SHR-bloggen

Hur kommer det sig att vissa kunder ”pratar av sig” hos sin hudterapeut?


Under min utbildning till hudterapeut skrev jag specialarbete om tystnadsplikt inom vårt yrke och vad som egentligen får vissa kunder att öppna sig och anförtro oss saker.

Mycket tror jag har att göra med att det utsöndras oxytocin, kroppens eget ”må bra-hormon” vid beröring. Detta skriver Kerstin Uvnäs-Moberg om i sina böcker Oxytocinets läkande verkan i kroppen (länk till Adlibris.se) och Oxytocinets roll i relationer (länk till Adlibris.se), vilka jag varmt kan rekommendera er att läsa, mycket intressant läsning.

Det var Henry Dale som var först med att upptäcka oxytocinet, året var 1906. Länge trodde man att hormonet bara förekom hos kvinnor, då Dale fann att det har en stor inverkan vid förlossning och amning. Senare forskning har visat att det finns hos oss alla, kvinnor och män, barn och vuxna. Oxytocin är ett av de allra första hormon som kartlades. Det ser likadant ut hos alla däggdjur. Det faktum att evolutionen inte har ändrat på det visar hur viktigt oxytocinet är för alla.

Bland annat bidrar oxytocinet till:

–          bättre sömn

–          lindring av smärta

–          fördjupad andning

–          förbättrad cirkulation

–          bättre näringsupptag

–          förbättrad mag- och tarmfunktion

–          ökad kroppsuppfattning

–          ökad initiativ förmåga

–          minskad aggressivitet

–          minskad stress

–          balanserar blodtrycket

Det frisätts i kroppen, förutom vid förlossning och amning, vid kroppslig beröring, också vid träning, som en reaktion på värme, vid akupunktur, yoga och meditation mm.  Verkan varar inte bara för stunden utan också på längre sikt. Effekterna bli mer påtagliga och långvariga ju mer och ofta

Oxytocin kallas också för närhetens hormon. Det hjälper oss att skapa och förstärka relationer. Det är detta som får mig att tro att vi ”hudisar” ibland får bli lite terapeuter och lyssna på mycket annat som inte rör hudvården. Kroppslig närhet är ett sätt för oss att känna trygghet och att någon tycker om oss. Det är här vi måste hålla det på en professionell nivå. Vilket kan vara svårt i vissa fall.

Ett citat av K. Uvnäs-Moberg ”Man glömmer inte heller den person som gett en ansiktsbehandling, massagebehandling eller fotvård. Ofta uppstår en nära kontakt under behandlingen och man lättar gärna sitt hjärta för den som man känner sig vänligt stämd till och förtrogen med.”  Kunden kanske inte har någon närstående och då bli vi som terapeut den närmaste. Beröringen skapar en känslomässig bindning, vem det än är med.

Anledningen till att jag skrev ett arbete om tystnadsplikten inom hudterapeutyrket var att jag kände mig osäker på hur jag senare i mitt yrkesliv skulle förhålla mig till kunder som anförtrodde sig åt mig, särskilt när det gäller personliga och svåra saker som hänt i deras liv.

Nu har jag jobbat som kombinerad hudterapeut och massör på en större salong i snart ett år, vilket betyder att jag har hunnit träffa en hel del kunder. Jag har insett att det inte är något man är med om varje dag. Det händer naturligtvis att de berättar om sjukdomar eller skilsmässor och liknande, vilket ni säkert känner igen. Kanske har ni som varit med längre än mig haft fler mer komplicerade situationer. Visste ni hur ni skulle agera?

Det dök upp fler och fler funderingar under tiden jag skrev arbetet. Vad gör vi om vi märker att någon mår väldigt dåligt eller far väldigt illa. Ska vi göra något? Förväntas det att vi ska göra något? Som sagt, massor med funderingar som jag inte har några direkta svar på. Jag efterfrågade fler regler om hur vi ska förhålla oss i dessa situationer. I dag känner jag mig mer säker i min roll som hudterapeut så jag kanske inte behöver nedskrivna regler. Däremot tycker jag att det är viktigt att lyfta fram detta ämne och diskutera.

Önskar alla kollegor ute i landet en trevlig vår!

Med vänlig hälsning

Karin Jensen Aukt. hudterapeut och cert. massör.

#oxytocin #etiskareglerförhudterapeuter #auktoriseradhudterapeut #KarinJensen #tystnadsplikt #KerstinUvnäsMoberg

1 visning

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.