• SHR-bloggen

Möt Annica Joensuu

Text: Annica Joensuu

Jag visste redan när jag var 13 år att jag ville bli hudterapeut. Trodde dock inte att det fanns någon utbildning och visste inte ens vad yrket hette. Men jag kände att jag ville tillhöra denna värld efter att ha fått en ”handbok i skönhetsvård för unga kvinnor”. Gick gymnasiet och sökte sedan in till den enda SHR – godkända utbildningen vid det laget. Jo, det hade jag kollat upp, att man skulle välja en utbildning som var godkänd av branschförbundet.

Jag tog min examen som Kosmetolog från Nya Elementars Gymnasium 1984. Förbundet hade redan 1976 bytt namn på yrket till Hudterapeut, men på mitt diplom står det Kosmetolog. Det första jag gjorde som nybliven hudterapeut var att gå med i SHR. Det fanns inget val för mig att inte gå med. Var livrädd att hamna utanför och inte få reda på vad som hände i branschen.

Arbetade en kort tid på en salong i Skövde och öppnade därefter en egen salong i Göteborg som jag drev till 1994. Åkte själv upp till Stockholm på mässor och årsmöten. Tyckte det var viktigt att hänga med i vad som sas och vad som hände. Under denna tid specialiserade jag mig på epilering och tog emot remisspatienter från hela Bohusläns Landsting. Eftersom jag under dessa år också fick tre barn och hade en man som konstant var på resande fot, så kände jag att det blev tungt att driva eget och började därför arbeta som lärare för hudterapeuter.

De senaste 25 åren har jag alltså arbetat med utbildning. Först på Elisabethskolan i Göteborg i 13 år sedan både på gymnasiet (hantverksprogram stylist) och på Yrkeshögskolan i Landskrona, hudterpauetutbildningen och nu med kurser i epilering för medlemmar.. Jag är också internationell cidescoexaminator sedan 2004.

Har genom åren vidareutbildat mig en hel del, dels inom yrket och dels inom Pedagogik. Har tagit Certifikat spec. Hudterapeut, Mästarbrev, Certifikat nålepilation, Post Graduate Cidescoexamen, Nordisk epilationsexamen. Har läst Gymnasielärarprogrammet och Magisterprogram i pedagogiskt ledarskap vid Universitetet. Läst Naturkunskap och Fysik m.m.

Har nu varit ordförande sedan 2010 och det är fortfarande lika roligt även om det betyder en hel del arbete. Satt innan jag blev ordförande i SHR:s skolutskott i totalt sju år. Kände att jag faktiskt var väldigt insatt i SHR:s arbete när jag tog över som ordförande.

Privat hinner jag mest med familjen. Mina barn är nu vuxna och jag har fått två barnbarn vilket är så roligt. Ja så är det, familjen och SHR-familjen som är allt för mig.

Annica Joensuu, ordförande i SHR

0 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.