• SHR-bloggen

Min beautyfood dag

Text: Lisa Karlsson


I sista numret som släpptes utav tidningen Hudterapeuten förra året, som är en tidning för medlemmar i SHR, så kunde vi läsa om mat som påverkar vår hud på ett eller annat vis. Mycket utav det som vi äter påverkar faktiskt vår hud, mer eller mindre. Att jag är ett levande bevis på detta, vet ni som läst ett tidigare inlägg från mig där jag berättar om min hälsa utifrån allergier, eksem och borrelia. Riktigt så djup och allvarligt ska vi inte gå i detta inlägg, utan ni ska få följa en Beautyfood dag i mitt liv, från frukost till sista godsaken en lördagskväll.

För mig är det viktigt att majoriteten utav allting jag äter har ett syfte. Visst slinker det ner lite annat ibland, som mest är för att det är gott också, men tanken är fortfarande att ha ett syfte. Allt kan vi inte påverka genom vad vi äter, utan även vad för produkter vi använder på huden samt våra gener styr också såklart hur vår hud ser ut. Men den del vi kan påverka genom vad vi äter, tycker jag naturligtvis att vi ska utnyttja till max, så att förutsättningarna för ett riktigt fin hud finns.

En grundtanke som jag har är att göra varje måltid så färgrik det bara går, för då vet jag att jag får i mig rikligt med antioxidanter, då det är antioxidanterna som sätter färg på vår mat. Just detta bekräftar Maria Ahlgren i sin bok Beauty food.

Varför vill vi då ha antioxidanter i kroppen? Jo, för att ute finns det någonting som kallas fria radikaler som kommer från solens UV-strålar, avgaser och andra föroreningar, när de tar sig in i huden gör det att huden åldras snabbare. Med antioxidanter i huden bekämpas de fria radikalerna.

Dagens frukost bestod utav en juice gjord på rödbetsjuice, lingon, hallon och kokosvatten. Rödbeta ger ett härligt glow till huden och lingon innehåller ett ämne som heter resveratrol som är en stark antioxidant. Till detta gjorde jag en ”mojitobowl” innehållande mynta, ananas, babyspenat, kokosmjölk och lime. Just babyspenaten i denna är en fantastisk ingrediens för att den innehåller mycket vitaminer och mineraler, som huden är beroende utav för att må bra. Ananas och lime är två starka antioxidanter, som även triggar huden att bilda kollagen, (kollagen är det bland annat som göra att huden hålls spänstig).

Mojitobowl                                                                                         

2 lime, saften                                                                                        

1-2 rejäla nävar färsk mynta                                                           

30 gram babyspenat                                                                         

1 dl kokosmjölk                                                                            

225 gram fryst ananas

Gör så här:                                                                                              

Mixa allting till en slät smoothie och njut!                                 

Röd juice

2 dl rödbetsjuice

50 gram frysta lingon

100 gram frysta halon

1 dl kokosvatten

Gör så här:

Mixa allting till en slät juice och njut! Båda ovanstående recept är som ni ser väldigt enkla att göra, går fort och fantastiskt gott.

Mellan frukost och middag gör min mage sig tillkänna genom ett kurr, men avhjälps ganska fort ofta genom en smoothie, då det går fort och enkelt att dricka upp ifall jag är på språng eller jobbar och kan innehålla fantastiskt mycket bra, bara du sätter gränserna. Just idag fortsätter jag på färgtemat, och lila blir nästa färg att dricka. Eftersom jag redan har rödbetsjuice hemma, så fortsätter jag på de spåret, men går år de lila hållet och adderar björnbär och vaniljpulver istället. Röda och lila grönsaker och frukter får sin fina färg från ämnet antocyanid, som består utav massor av ålders och inflammations hämmande ämnen. Såklart har vi även c-vitamin med i ingredienserna.

Lila smoothie

175 gram frysta björnbär

½ tsk vaniljsocker

½ dl rödbetsjuice

3 dl vegomjölk

Gör så här:

Mixa allting till en slät smoothie och njut!

Lax har alltid varit någonting som står högt upp på min lista att äta när jag får välja såväl hemma eller restaurang. När jag hittade ett recept med just lax, och många andra ingredienser som fanns hemma, tvekade jag inte en sekund på dagens lunch. I boken benämns den som ”skintox superbowl med sesamlax och mango och limesalsa”, någon som skulle tveka på det? Just lax är en råvara som innehåller otroligt högt värde utav omega 3 som hjälper huden att hålla sig slät, mer glow och jämnare hudton och även de rosa ämnet i lax, även kallat astaxantin är en riktig superantioxidant.

Skintox superbowl

300 gram salmalax

En nypa flingsalt

4 msk svarta och vita sesamfrön

200 gram frysta skalade edamamebönor

1 gurka

70 gram babyspenat

1 kruka koriander

Karibisk mango och limesalsa

1 färsk mango eller 225 gram fryst

1 lime, saft och rivet skal

½ msk finriven färsk ingefära

½ chilli

Salt

Gör så här:

Mixa mangon slät med limesaften och ingefäran. Finhacka chillin och rör ner tillsammans med limeskal. Smaka av med salt och ställ i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i lagom stora bitar. Häll upp flingsalt och sesamfrön på en tallrik och vänd runt laxbitarna. Lägg laxen i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen i 6-8 minuter beroende på laxens storlek.

Koka edamamebönorna i cirka två minuter, skölj av i kallt vatten och låt rinna av. Skär långa strimlor av gurkan med en potatisskalare. Lägg upp spenat, bönor, lax och gurka i en skål.

Servera med mango och limesalsan, koriander och extra sesamfrön.

Framåt eftermiddagen är jag sällan hungrig utan enbart sugen på någonting. En liten rawfood boll fylld utav energi brukar stilla de suget och ge lite ny energi, och så även idag. Dadlar, strakt kaffe, raw kakao, vaniljpulver, salt, havregryn, lönnsirap och kokos, gör jag dessa på. Beautyfood ingredienser i dessa är kaffe och raw kakao, som båda är antioxidanter.

Nötfria dadelbollar

2o dadlar

1 dl strakt kaffe

4 msk kakao

1 krm vaniljpulver

1 krm salt

3 dl havregryn

2 msk yakonsirap, lönnirap eller flytande kokosnektar

Riven kokos

Gör så här:

Kärna ut dadlarna och mixa tillsammans med kaffe, kakao, vanilj, salt och sirap i en matberedare. Mät upp havregrynen i en stor bunke. Häll över chokladsmeten i bunken och jobba ihop till en smet. Tillsätt mer havregryn om du vill ha en torrare smet. Gör bollar och rulla i kokos.

Genom att äta regelbundet under hela dagen, gör det sällan att jag är jättehungrig när det väl är dags för middag, och jag behöver inte någon större måltid. När jag igår bläddrade igenom boken för att hitta inspiration till dagens middag fastnade för en rätt med sötpotatis och avokadofluff. Mycket riktigt gick den enkelt ner, var fin att servera och smakade ljuvligt och gjorde mig inte ”för mätt”. Betakaroten från sötpotatisen (som gör den orange), k-vitamin från spenaten och zink (en favorit ingrediens mot finnar) gör denna till en favorit i beautyfood köket.

Rostad sötpotatis med avokadofluff

2 sötpotatisar

1 röd paprika

200 gram broccoli

1 msk kokosolja

Flingsalt

½ dl pumpafrön

70 gram babyspenat

Ev. balsamvinäger

Avokadofluff:

2 avokado

1 citron

2 klyftor vitlök

En nypa rökt paprikapulver eller chilliflakes

Salt och peppar

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till avokadofluffet med stavmixer, smaka av med salt och peppar och ställ i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader, och skala och skär sötpotatisen i bitar. Skär paprikan i bitar och broccolin i buketter.

Smält försiktigt kokosoljan i en kastrull eller i mikron, blanda de skurna grönsakerna i olja och flingsalt.

Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper, och ställ i ugnen. Efter 20 minuter höj värmen till 225 grader och kör 10 minuter till så att grönsakerna blir krispiga på ytan. Du kan behöva plocka ut broccolin lite tidigare och kanske paprikan också, så håll koll på ugnen, bara sötpotatisen blir kvar. När det är kvar cirka fem minuter, så tillsätter du en näve pumpafrön över grönsakerna så de hinner på lite färg.

Låt grönsakerna svalna något och servera med avokadofluff och babyspenat.

Sist, men absolut inte minst, ett härligt snacks för lördgaskvällen, sourcream and onion grönkålschips. Grönkål, även den en fantastisk antioxidant fylld med c-vitamin, som även hjälper leverns naturliga detox på traven, k-vitamin boostar blodcirkulationen samt omega 3. I Näringsjästen hittar vi en bomb utav b-vitaminer som får håret och naglarna att älska dig.

Sourecream and onion grönkålschips

3oo gram grönkålschips

2 dl cashewnötter

3 msk näringsjäst

2 msk vatten

2 msk lökpulver

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1 citron

1 tsk vitlökspulver

2 tsk flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Skölj grönkålen och torka den jättenoga med hushållspapper. Lägg cashewnötterna i blöt minst 30 minuter, och skölj sedan av dem. Mixa cashewnötterna, näringsjästen, vatten, lökpulver, äppelcidervinäger, olja, citronsaft och vitlökspulver och salt till en kräm. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Häll krämen i en stor bunke tillsammans med kålen. Massera in krämen i grönkålen så den täcker alla blad.

Lägg ut grönkålsbladen med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Grädda chipsen cirka 25-30 minuter till cashewkrämen är knapprigt gyllen och chipsen frasiga men inte brända. Ta ut plåten efter ungefär 15 minuter och vänd den så att värmen blir jämnt fördelad.

När jag väljer ut vad jag ska äta utifrån tänket ”beautyfood” tittar och känner jag ofta på min hud och letar efter brister, för att hitta något täcken på vad den kan tänkas behöva, t.ex. antioxidanter, zink eller andra vitaminer och försöker då hitta recept passande detta. Viktigt att komma ihåg är dock att ”en bro byggdes inte över en dag”, vilket menas att under kommer kanske inte ske direkt med din hud, bara för att den får bra ingredienser. Som jag nämnde i början spelar vad vi äter en betydelse för huden, men inte allt. Framförallt, den här typen utav tänk ersätter inte professionell medicinsk vård ifall du upplever problem med huden.

Men det jag vet är att genom mina val denna dag, så har min hud fått i sig gott om antioxidanter, k-vitamin, c-vitamin och betakaroten bland annat, som enbart gör gott för huden och jag vet att jag påverkat den del jag kan i positiv bemärkelse för en välmående hud.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#äppelcidervinäger #antioxidanter #kokosolja #dadelbollar #avokadofluff #rawfood #grönkålschips #smoothie #Betakaroten #detox #Sourecreamandoniongrönkålschips #Skintoxsuperbowl #Mojitobowl #Karibiskmangoochlimesalsa

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.