• SHR-bloggen

Myter om hudvård – så funkar huden egentligen – Del 3

Text: Annica Joensuu

Skönhetsbranschen är full av begrepp som luddiga och ibland helt felaktiga. Man säger dem ibland utan att ens reflektera. Det kan röra sig om uttryck om hudens tillstånd eller uttryck om hudvård. Samtidigt så blir det som skrivs i tidningar på en allt djupare nivå och konsumenterna är mer och mer pålästa. SHR vill hjälpa journalister och bloggare som skriver om skönhetsvård och hudvård genom att ta upp begrepp och förklara dem från en vetenskaplig grund och på en djupare nivå.

Påstående: ”jag har brustna blodkärl”

Cirkulationssystemet är uppbyggt av dels större blodkärl, artärer och vener samt mindre blodkärl benämnda kapillär.

Artärer och vener är uppbyggda av olika vävnadstyper; bindväv, glatt muskulatur samt epitelvävnad.

Kapillär är extremt tunna strukturer uppbyggda av endast ett lager tunn epitelvävnad så kallat endotel.

När ett blodkärl går sönder eller punkteras så kommer blod att läcka ut i vävnaden och form av ett blåmärke eller att läcka ut på hudytan som en blödning. Om ett blodkärl går sönder så har det förmågan att repareras. Detta för att vi annars skulle förblöda. Reparationen kallas Hemostas och är ett samspel av olika faktorer där bl.a blodplättar agerar genom att fastna på den skadade kärlytan och bilda en plugg som tätar läckan. En del av Hemostasen är blodkoagulationen som är ett kaskadsystem som ger en mer varaktig tätning av läckan. Koagulationen är beroende av ett antal koagulationsfaktorer och vid brist av någon av dessa har man blödarsjuka. Slutligen kommer blodkärlet att helt återställas.

Vi kan alltså inte gå runt med brustna blodkärl. Det vi då skulle se om vi tittar på huden är blåmärken och blödningar. Skador i blodkärl repareras av kroppen . Dessutom om det var ett stort permanent brustet blodkärl som inte hade reparerats, så skulle vi förblöda.

Den rätta termen att använda är vidgade blodkärl/kapillär eller ytliga blodkärl/kapillär.

Vidgade kapillär benämns teleangiektasier och är klarröda i färgen. Dessa blir synliga då det när de vidgas trycks upp mot hudytan och blir ytligare. Hos svart hud är detta inget större kosmetiskt problem då de tenderar att inte synas. Däremot är det ett vanligt kosmetiskt problem på ljus hy och tunn hud. Det tillhör också symptombilden hos de med Rosacea.

Kapillär som har vidgats har sämre funktion i att avge syre till vävnaden så det påverkar inte nämnvärt hudens syretillförsel att ta bort dem. Metoder att ta bort är diatermi, IPL och laser.

Det finns också produkter som kan hjälpa till att stärka upp kärlväggarna så att de inte vidgas.

Vidgade vener kallas flebektasier, är vanliga på benen och är mer lila i färgen. Kallas också ådernät.

Permanent vidgade större vener är åderbrock, Varicer. Dessa båda kan behandlas med skleroterapi/injektioner hos läkare men åderbrock kräver ibland operation.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#rosacea #brustnablodkärl #skleroterapi #varicer #endotel #Hemostasen #åderbrock

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.