• SHR-bloggen

Olika sätt att behandla rynkor

En del älskar sina, andra avskyr dem. Vi kommer alla att få dem, förr eller senare, hur mycket vi än vill slippa dem. Att spegelbilden visar en annan person än den vi känner oss som, kan för vissa kännas tufft. Jag talar så klart om rynkorna.


bild från http://www.plastikoperationer.net/


När jag pratar rynkor med mina kunder brukar jag dela in dem i tre olika kategorier. Torrhetslinjer, mimiska linjer och permanenta rynkor. De behandlas alla för bästa resultat på olika sätt och vi kan inte med någon behandling stoppa hudens åldrande, men vi kan förebygga.

Torrhetslinjer uppkommer då huden har förlorat sin fuktnivå och går lätt att få bukt på genom att använda bra hudvård. På dessa personer väljer jag oftast att jobba med enzympeelingar  exempelvis med C- vitamin, eller lättare kemiska peelingar med Glycolsyra. Mimiska linjer kommer fram då vi skrattar eller ser bekymrade ut. De är också förstadiet till de permanenta rynkorna. De klassiska områdena är rynkan mellan ögonbrynen (glabella), kråksparkarna runt ögonen, linjerna i pannan och de sura mungiporna.

På dessa områden funkar kombinationen av kemisk peeling och IPL väldigt bra. Då kommer kunderna till mig varannan vecka och varannan gång behandlar vi med peeling och varannan gång med IPL. De gör totalt fyra peelingar och tre IPL behandlingar. Mellan och efter ska de använda produkter med A- vitamin och mycket fukt.

Har kunden en väldigt kraftig mimik så linjerna väljer att komma fram ändå, skickar jag de vidare till sjuksköterskan som är specialiserad på injektioner med fillers och Botox. Även om jag inte får jobba med injektioner, har jag ett öga för vad som går -och inte går att uppnå med mina behandlingar. Jag gör det klart för kunden redan innan, så de själva kan göra ett val. Många är rädda för sprutor och vill därför göra behandling hos mig först. Jag brukar också tycka att de är ett bra alternativ om de aldrig varit på en klinik och gjort dessa typer av behandlingar tidigare. Det kan med andra ord vara bra med en mjukstart.


När det däremot kommer till de permanenta rynkorna, de rynkor som finns där hela tiden, är det i stort sätt bara injektioner eller plastikkirurgi som gäller. Ablativ fraktionerad laser kan även behandla dessa typer av rynkor. Denna behandling är jämförbar med laserslipning, då hela epidermis lyfts bort med hjälp av laserns strålar. Men vid fraktionerad laser, förångas bara en del av överhuden bort, vilket gör att läkningsprocessen sker snabbare. Efter en sådan behandling blir det ett sår i hela ansiktet. Detta läker på ca en vecka och kunden får enbart använda vitt vaselin på huden. Efter en vecka kommer de till mig för fortsatt vård i form av rekommendationer på produkter och solskydd. Efter fyra till sex månader syns det slutliga resultatet och huden har fått en slätare struktur.


före behandling med fraktionerad laser. bild från http://palomarstarlux.com/tre månader efter behandling. bild från http://palomarstarlux.com/


Det som är kul och lärorikt med att arbeta på en klinik där allt finns under samma tak, är att jag får vara en del i hela processen vare sig patienten söker för en lättare peeling eller ett ansiktslyft. Ofta gör kunden inte bara en behandling och sen är det klart, utan har de väl börjat ta han om sig, vill de gärna fortsätta och då blir hudvården ett naturligt steg.

Vill du läsa mer av mig och vad jag sysslar med på dagarna, klicka in på min blogg www.hannarobinell.se

#injektioner #permanentarynkor #hudföryngring #torrhetslinjer #geron #fillers #fraktioneradlaser #mimiskarynkor

0 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.