• SHR-bloggen

Sockervax – en annan typ av vax

Text: Viktoria Ellénius

Sockervax – en annan typ av vax

Våren är riktigt på gång just nu och med den kommer olika typer av vaxbehandlingar, många som vill vara lena och fina inför sommaren. Vax har länge varit ett populärt sätt att få bort generande hårväxt och det vanligaste är det klassiska bivaxet, som tar bort håret och vaxet med hjälp av en remsa. Ben, armar, armhåla och bikinilinje har varit de vanligaste områdena som blivit vaxade.

På senare år har det även blivit väldigt populärt att vaxa mer intima områden – brasiliansk vaxning, för att slippa raka sig och känna sig ren och fräsch även där. Jag tror att många med mig har märkt att det blivit mer populärt med brasiliansk vaxning de senaste åren och även olika typer av vaxmetoder finns, för att ge en skonsammare vaxning på känsligare områden.


Några kanske har hört talats om sockervax?!

Sockervaxet är en naturprodukt och innehåller inga allergiframkallande ämnen. Vaxet består endast av vatten, socker och lite citron. Det kommer ursprungligen ifrån Egypten och andra orientaliska länder sedan flera år tillbaka. Kvinnorna använde sig av sockervax och lakan som remsa för att avlägsna hår för att göra sig fin inför mannen.

I Sverige är det däremot relativt nytt, även om det de senaste åren har blivit mer välkänt just vid intim vaxning. Vaxet är främst användbart vid brasiliansk vaxning eftersom det är ett skonsammare vax, än det klassiska bivaxet, men kan även användas på hela kroppen.


Men vad är då skillnaden på sockervaxet och det traditionella bivaxet?

Jo de största skillnaderna är:

  1. Vaxet avlägsnas från huden i hårets växtriktning, till skillnad från bivaxet som avlägsnas mot hårets växtriktning. Detta innebär att huden håller sig hår fri längre, eftersom det minskar risken för att hårstråna bryts av. Dessutom minskar risken för inåt växta hårstrån och irritation i hårsäckarna.

  2. Sockret fastnar inte på levande hudceller, eftersom dessa är fuktiga. Så enbart döda hudceller följer med vid vaxning. För att sockret ska fastna på huden och få med sig håret så måste ytan vara torr. Detta är en stor fördel vid brasilianska vaxningar.

  3. Genom att håret avlägsnas i hårets riktning så är det många som upplever att det gör mindre ont att bli vaxad med sockervaxet till skillnad mot bivaxet.

  4. Med sockervax går det att vaxa bort kortare hårstrån, minimilängd 5 mm.

  5. Det används inga spatlar eller remsor vid vaxningen utan enbart latexhandskar och lite vax direkt i handen.

  6. Sockervaxet kommer aldrig upp i så hög temperatur så det finns någon risk att bli bränd på huden. Som kund är du alltid säker då vi som terapeuter bränner oss först isf. Dessutom så går det inte att arbeta med ett för varmt vax.

  7. Vaxet är vattenlösligt, vilket är en stor fördel om det skulle bli rester kvar. Finns det rester kvar eller om det hamnat på kläder eller golv så kan det lätt tas bort med lite ljummet vatten.

I övrigt finns det många olika varianter av vax på marknaden och det kan ibland ta ett tag innan man som kund och terapeut har hittat det som man tycker fungerar bäst. Alla är vi olika och det är positivt att det finns lite olika vaxer att välja på, alla fyller samma funktion. Många upplever att det är så skönt att få bort det hår som irriterat eller kliat och huden känns silkeslen efteråt. Något som hör våren och sommaren till….

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#bivax #brasilianskvaxning #Sockervax #vaxmetoder

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.