• SHR-bloggen

Torra läppar

Text: Nathalie Koverman


Torra, nariga och spruckna läppar kan drabba oss alla då och då. Vissa får även sprickor runt läpparna, keilit, vilket inte bara är obehagligt och estetiskt störande utan även kan leda till svamp eller bakteriell infektion. Att tillföra ordentligt med fukt inifrån i kost och genom att dricka vatten kommer man långt med, men för skydd mot miljö och väder kan en speciell produkt behövas.

Kan man bli beroende av läppcerat? Alla har vi väl mötts av den frågan. Och visst, man kan ju bli beroende av den komfortabla känslan av läppar som känns mjuka, men att läpparna i sig blir beroende stämmer inte. Däremot kan en titt på ceratets innehållsförteckning vara på plats inför val av produkt!

Titta efter så kallade emollienter, det vill säga mjukgörande produkter som genom att utgöra ett skyddande lager på huden motverkar att fukt dunstar. Om du har ovanan att slicka dig om läpparna så är det just det skyddande lagret som försämras och underliggande vävnad tenderar att torka ut. Mjukgörare hjälper till att fylla i små sprickor i läpparna och lägger sig om ett skyddande ”ytterplagg” för läpparna. Mineraloljor och vaselin kan fungera mycket väl som skydd, trots deras ibland oförtjänta dåliga rykte. Däremot finns det ett flertal ingredienser som slarvigt refereras till som ”naturliga” som ändå kan ha en mer långtidsverkande effekt på torra och nariga läppar genom att inte bara utgöra ett skyddande lager. Sheasmör, bivax, E-vitaminrika vegetabiliska oljor såsom solros-, mandel- och avokadoolja kommer både att fungera som fuktbarriär för att förhindra ytterligare hudskador, samtidigt som de påskyndar läkning. En produkt med solskyddsmedel i är att föredra, det finns till och med studier som visar att kvinnor som applicerad läppstift mer än en gång per dag minskade risken för läppcancer. Detta gäller ”opaque”, täckande läppstift vars innehåll av exempelvis titandioxid ger en solskyddande effekt. Många läppcerat innehåller kamfer, menthol och pepparmyntsolja. Dessa ingredienser är på inget sätt farliga, men kan irritera redan nariga läppar. På en läpp med intakt hudbarriär utgör de dock inga problem och kan istället ge ett önskat extra ”plut” genom att öka cirkulationen.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#avokadoolja #läppcerat #emollienter #bivax #lipbalm #fuktbarriär #mandel #evitaminrikavegetabiliskaoljor #läppcancer #mineraloljor #solros

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.