• SHR-bloggen

Untitled

Tryckfelsnisse dök upp i detta nummer av Hudterapeuten. Fel text smög sig in i artikeln om Jan Kraft. Vi ber om ursäkt för detta. Den rätta texten kommer nedan.


Jan Kraft

en av Sveriges första Manliga Hudterapeuter

Text: Henrietta Olesen Ericsson & Jan Kraft

När vi bestämde att ha tema Manlig hudvård föll min första tanke på Jan Kraft. Jag växte upp när han var min mors arbetsgivare i Lund på glada 80-talet, vilket gjort att för mig har det alltid varit naturligt med män i branschen. Men har senare insett hur ovanligt det tyvärr är och kan ju tänka mig hur ordinärt det måste ha varit på 60-talet, när han var med och bröt ny mark!

Så nu, till detta nummer, ville jag veta vad som fick Jan att bli Hudterapeut, hur han upplevt branschen och höra om hans år som Manlig Hudterapeut.


Här är hans berättelse.

Jag gick och utbildade mig på Monsieur Robert-skolan i Malmö augusti 60 till juni 61. Jag var den andre manliga Kosmetologen i Sverige.         Därefter flyttade jag till Stockholm där jag fick jobb för Germaine Monteils Skönhetsserie. Dessförinnan arbetade jag inom klädbranschen i ledande herrekipering i 6 år. Jag skiftade bransch på grund av den dåliga lönen i affärsbranschen. Det gällde att hitta något ovanligt med inte allt för lång utbildning.

Arbetet som manlig kosmetolog var mycket spännande på den tiden. Jag reste i hela Sverige med demonstrationer i parfymaffärer och varuhus. Alla lyssnade och handlade och jag hade mycket stor framgång och var känd av alla i branschen. Det resulterade i att jag även hade stora promotions i Oslo, Bergen och Trondheim i Norge. I Finland var det i Helsingfors och Åbo. Under åren 67-70 arbetade jag var 7:e-8:e vecka i London på de stora och exklusiva varuhusen såsom Harrods, Selfridges, Peter& Jones, Fortnum & Mason. Vid dessa promotions hade jag upp till 8 flickor till hjälp. Jag var den som gjorde Makeup och på så sätt samlade kunder till demonstrationsdisken. Under hela 60-talet var kosmetikbranschen mycket spännande, alla var nyfikna och nyheter mottogs med största spänning.


År 1970 flyttade jag med familj tillbaka till Malmö. Jag hade gift mig -65 och vi hade en dotter Petra, Johan föddes i Malmö 1970. Vid denna tid hade jag tröttnat på allt resande, och tog jobb som säljare i södra Sverige, först för Lancaster i 4 år därefter för Harriet Hubbard Ayer i 4 år. 1974 köpte min hustru och jag Nefertiti institut & parfymeri i Lund. Jag kände att jag ville tillbaka till vad jag var utbildad till nämligen Hudterapeut! Nefertiti hade en stor framgång i Lund, vi utökade med större lokaler. Vi var 4 hudterapeuter och 2 försäljare i butiken. I mitten på 80-talet öppnade vi en Hudvårdssalong och parfymeri i Malmö. Denna salong skötte vår dotter som nu var utbildad Hudterapeut.

Vid denna tidpunkt fick jag en förfrågan om jag kunde tänka mig att bli ordförande i SHR. Jag tackade ja då jag hade varit med i förbundet sedan min utbildning 61. Denna period var mycket spännande med många nya medlemmar och skolor. Jag var ordförande i 3 år. Det var inte mer än rätt att ordförandeklubban övertogs av en kvinna då det endast var 2 manliga medlemmar och resten kvinnor.

År 1992 startade Jag och mina barn Petra, Johan och min svärson Robert, KRAFT COSMETIC. Naturligtvis var vi servicemedlemmar, det var viktigt att nå alla salonger och medlemmar om vår existens på marknaden, då vi var ett grossistföretag.

I år fyller jag 75 år. 53 år som Hudterapeut. Jag har trivts som fisken i vatten i mitt yrke. Inte en endaste dag har jag ångrat mitt yrkesval . Att kunna sitta i dag och på avstånd följa vad som händer i branschen och även tänka tillbaka och känna hur priviligerad jag har varit som manlig hudterapeut i en så stor kvinnlig bransch är fantastiskt.

Som ny i branschen upplevde jag att information och kunskap till både kunder personal var det absolut viktigaste. Det samma gäller även i dag. Kunskap kan aldrig någon ta ifrån dig.

Du som vill ha en omväxlande och spännande tillvaro skall verkligen utbilda dig till Hudterapeut då det också leder till ett internationellt jobb, i en bransch som bara växer och blir större och större.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. 

Vi står för lärande, kvalitet och status.

#SHR #JanKraft #manlighudterapeut #KraftCosmetics #manlighudvård

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.