• SHR-bloggen

Vårrecept på kroppskrubb

Jag besökte vår trevliga mässa Hud & kosmetikmässa förra helgen. Där la jag märke till att allt fler leverantörer erbjuder ekologisk hudvård. Man känner att det är ökande trend och jag märker i mitt dagliga arbete på salongen att allt fler kunder tar ställning för ekologisk hudvård. Senast idag så kom en kund in som under många år haft problem med acneliknande utslag och irritation i huden. Efter ett par månader med ekologiska hudvårdsprodukter använder hon inte ens längre fondation. Hon ville inte gå tillbaka till sin gamla hudvårdsrutin.

Min mormor, Doris, berättade att när hon skulle iväg på logdans så tvättade hon ansiktet med kärnmjölk. Detta för att det inte skulle synas att hon arbetat ute på åkern med skörden. Hon ville vara blek och fin. Vi hudterapeuter förstår idag att mjölksyran hjälpte min mormor att göra egen AHA-behandling, men det kan jag lova att min mormor, född 1924, inte hade den blekaste aning om det. Att hon dessutom sköljde håret med kourin för att få det blankt var ett annat knep som hon lärt sig av de äldre kvinnorna. (Nä, rent urin luktar inte påstod min mormor, man var tvungen att stå beredd med hinken och avvakta tills kossan blev kissnödig. ) Att hon sedan kunde cykla flera mil för att komma till dansen är en helt annan historia 🙂

En mera känd kvinna än min mormor är Cleopatra. Egyptiskt farao som badade i åsnemjölk. Hon hade också kunskaper om vad frukter och mjölksyrorna gör för vår hud.

På hudterapeututbildningen hade vi en jätterolig eftermiddag på skolan när vi fick blanda och röra ihop våra egna ansiktsmasker. Det var banan, ägg, keso och alla möjliga olika frukter. Jag har svaga minnen om HUR resultatet blev i ansiktet. Jag kommer bara ihåg att det var så himla roligt att mixa, röra och blanda ihop.

Människan har i alla tider tagit tillvara vad naturen har att ge oss och kunskapen om vad olika frukter och grönsaker ger för effekt på kropp och hud går många gånger i arv. Hade vi levt tidigare så kanske vi hudterapeuter hade betraktas som häxor. Tyvärr håller dessa kunskaper på att tunnas ur eftersom vi har så mycket ”färdig blandat” att tillgå. Att göra sin egen kroppspeeling är inte så svårt. Så nu avslutar jag genom att bjuda här på ett vårrecept ur Lisen Sundgrens bok Lisens örtspa.

Björklöv & honungskrubb

1 dl färska björklöv

5 dl finmalet havssalt

2 dl mandelolja eller annan vegetabilisk olja

1 tsk rivet citronskal

1 msk honung

Ev 30 droppar citronolja

Blanda alla ingredienser med mixerstav eller i mixer. Om blandningen känns för torr är det bara att tillsätta mer olja. Lägg den gröna, salta blandningen i en ren burk. Ta en varm dusch eller ett bad. Massera hela kroppen med björkskrubben. Sköljs av. Känn hur len huden blir! Skrubben håller i ca 6 månader.

I nästa blogg inlägg från mig ska jag försöka reda ut vad de olika certifieringsstämplarna av ekologisk hudvårdsprodukter står för.

Ha det gott så länge !!!

Ulrika

#ekologiskhudvård #receptkroppsskrubb #UlrikaÅström

4 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.