• SHR-bloggen

Vackra fötter!

Det har väl alla, ni måste bara påminna er själva om det! Och kanske även fötterna.. Nu är svenska sommaren i stort sett här och vi tar tillvara på varenda liten sekund. Av med sockar, av med skor och traska barfota genom sommaren. I vissa fall får man ha sandaler eller annan typ av öppen sko men tårna måste luftas.

Jag antar att om man inte hållit nyårslöftet inför “beach-12”, så har man en viss ångest för det. Synd tycker jag, då jag lever med uppfattningen att man får se ut som sig själv. Släpp fram kroppen! Livet är för kort för att oroa sig. Bara gör det, ut med volanger, platta rumpor eller vad ni nu tycker er lida av.

Men! En sak jag vill att ni tänker på är att man alltid kan göra det bästa av situationen. Fot-situationen. Stora, små, platta, breda? Oavsett så behöver de kärlek så här inför barfotasäsongen. (Egentligen alltid, men det är nu vi andra också har äran att få träffa era små tio). Välkommen på pedikyr säger jag! Eller fotvård om ni vill kalla det för det.

När jag arbetade i Kanada insåg jag vilken skillnad det var på att skämma bort sig själv och sina fötter jämfört med här, jag har aldrig gjort så många pedikyrer och manikyrer som under min tid där. Folk gick i genomsnitt på både pedikyr och manikyr i alla fall någon gång i månaden, året runt. Kanske något vi skulle lära oss av. Inte bara för skönhets skull utan för välmåendet.

Vikten av att vara snäll mot sina fötter tål att upprepas. Tänk på vad vi utsätter dem för! Dag ut och dag in traskar de runt med våra kroppar, slit och släp.. Och vad kräver de i gengäld? Jo, lite kärlek då och då! Så kom igen mina damer och herrar, gå på pedikyr och jag lovar, ni kommer sväva därifrån!


Pedikyr betyder vård av fötter, tår, naglar och själva ordet kommer av det latinska orden pes som betyder fot och cura vilket betyder vård.

Förutom att det faktiskt är trevligt med välvårdade fötter, så kräver de omvårdnad ibland, bland annat för att avlägsna keratoser (förhårdnader) och för att förebygga onda hälsprickor. Andra vanliga problem brukar vara liktornar, som liksom förhårdnader bildas var foten utsätts för nötning och tryck. Ofta på grund av för trånga skor. Liktornen pressas inåt som en tagg och kan skapa ordentliga obehag. Nageltrång är då nageln växer så den skär in i huden, irriterar och gör att huden röd, svullen och öm. Det uppstår ofta på grund av att man klippt nageln för kort, snett eller för att skorna är trånga. Vårtor orsakas av virus och sitter oftast på händer och fötter. De kan smitta både vid direkt kontakt, och indirekt till exempel via golv i omklädningsrum. Vårtor är ofarliga och försvinner av sig själva även fast det kan ta väldigt lång tid. Vad man kan göra är att prova vårtmedel från apoteket. Svamp trivs i fukt och värme. Fotsvamp kan vara besvärande då det kan klia, annars är ett vanligt tecken att det flagnar, och ibland uppstår rodnad. Vid nagelsvamp blir nageln tjockare, missfärgas och kan smulas sönder. Risken för svamp ökar om man använder täta skor, går runt med fuktiga fötter. För att undvika svamp, tvätta fötterna varje dag, torka noggrant, även mellan tårna. Använd luftiga skor och byt strumpor varje dag. Och använd badtofflor i allmänna omklädningsrum.


Att underhålla själv mellan varven är inte svårare än att ta ett fotbad, fila ibland, peela dem! Investera i en härlig kräm till dina fötter, och använd den! Piffa till med lite lack. Tycker du att det är jobbigt att måla och fixa? Gå till ett proffs. Vi gör det så gärna! Och då ingår ju allt som oftast en härlig fot- och underbensmassage! Och massage, det får ju de allra flesta att må bra!

Ut och vifta på tårna och njut av dina vackra fötter och sommaren! Och skäms inte! Alla har fötter 🙂

/Anna Olsson


#fotvård #pedikyr

3 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.