• SHR-bloggen

Vitaminupproret!

Text: Annica Joensuu

Våren 2015 beslöt sig Västerås kommun att belägga hälsokosthandlaren Rolf Forslund med försäljningsförbud på några av hans kosttillskott. Orsaken är att produkterna ligger över den rekommenderade maxdosen för olika näringsämnen. Oenighet råder om detta och därför startade Rolf Vitaminupproret.

Kommunen i Västerås förbjöd förra våren hälsokosthandlaren och servicemedlemmen i SHR, Rolf Forslund med Kenkou och Vitaminbutiken, att sälja tio av sina preparat. Orsaken är att Västerås kommun anser att hans produkter ligger över den rekommenderade dosen (RDI – rekommenderat dagligt intag). Myndigheten i Västerås menar att denna ”överdosering” kan ge skador på njurar, nervsystemet och immunförsvaret.

Preparaten det handlar om är de som innehåller B-, D- E-vitamin samt zink. Hälsoskyddsinspektören i Västerås kommun menar att doserna i preparaten ligger över EFSAs rekommendationer (EFSA = European Food Safety Authority – EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet). Så höga doser kan vara farligt menar hälsoskyddsinspektören och räknar upp saker såsom: skadlig njurpåverkan, skador på nervsystemet, koagulerings-problem, försämrat immunförsvar. Konsumenterna måst skyddas menar man. Anledningen till att Västerås stad väljer att lägga försäljningsförbud mot just Rolf Forslund är att han är Sverigeimportör av hälsokost. Om man lägger ett förbud på en importör så betyder det ju att denne inte kan sälja produkterna vidare och då får vi en nationell effekt.  Som kontrollen fungerar i Sverige idag, så måste praxis växa fram genom att någon lägger ett förbud som överprövas.

Rolf Forslund är medveten om att hans doser är över RDI och hans motivering med detta är att RDI har låga rekommendationer – de rekommenderade doserna räcker inte till. Rolf Forslund menar att svenskarna lider av vitaminbrist generellt och då kan man inte följa EFSA:s rekommendationer eftersom de doserna är urvattnade. Rolf Forslund menar också att om han skulle följa EFSA:s rekommendationer så skulle han likaväl kunna lägga ned verksamheten eftersom de flesta av hans produkter ligger över EFSA:s rekommendationer.

Vitaminupproret! Många har menat att Västerås kommun gjort fel när de gav Forslund säljförbud eftersom det inte finns någon lag som förbjuder dessa preparat. Svenska myndigheter överskrider sina befogenheter och bryter mot EU:s lag när de stoppar produkter de tycker innehåller för höga doser. RDI, det vill säga ”rekommenderat dagligt intag”, startade på 1940-talet för att undvika bristsjukdomar hos soldater i krig och att dagens RDI-värden är inte satta med tanken att man ska må optimalt bra. Många experter menar också att de svenska dosrekommendationerna är på tok för låga. Som protest mot kommuns beslut startade Rolf Forslund vitaminupproret. Det är en protestlista mot Västerås stads beslut. Listan finns även på Facebook. Namnlistan ska lämnas över till Livsmedelsverket, regeringens berörda departement, statsministern samt riksdagen. –  Detta för att dessa viktiga närings- och nutritionsfrågor ska börja tas på allvar, säger Rolf Forslund.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#RolfForslund #EuropeanFoodSafetyAuthority #Vitamintillskott #RDI #överdosering #evitaminrikavegetabiliskaoljor #EFSA #Livsmedelsverket #zink #hälsoskyddsinpektören

0 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.