• SHR-bloggen

YRKESSTOLTHET.

Som nyutexaminerad hud & spaterapeut landade jag förra våren på Kreta för mitt allra första jobb i en för mig ny bransch. En av mina allra första gäster/kunder var en kvinna från ett grannland som några dagar tidigare kommit till oss på Spa och med en liten sträng blick tittat på våra Cidescopins med frågan, vart och när vi utbildat oss. Både jag och kollegan som är helt ny, sväljer lite nervöst och berättar att vi gått Gildaskolan i Sverige. Är Ni i samma bransch? frågade vi lite käckt 🙂 –Vi är lärare på en hudskola och Cidescoexaminatorer, svarar min gäst/kund och hennes väninna, och beställer tid för massage och ansiktsbehandling. Självklart var jag nervös när det var dags för behandling, nästan lika nervös som när jag hade Gilda (Gilda skolans grundare) på ansiktsbehandling. Så när hon efteråt tackade mig och sa att jag skulle få lite tips vid nästa behandlingstillfälle så tog jag ju det som att jag skulle få, på svenska, just lite tips, precis som jag fick av Gilda. Men det visade sig ju vara tips på engelska, och det betyder ju dricks. Så med det och orden, “fortsätter du så här, att göra dina behandlingar från hjärtat så kommer det att gå jättebra för dig.” Oj oj oj, vad jag blev glad OCH vad stolt jag kände mig.


Jag möter varje dag en man som arbetar som gatsopare här i Chania, på Kreta, där jag bor för andra sommaren i rad. Jag vet faktiskt inte hur gammal han är eller om han har familj, då jag tyvärr inte kan kommunicera så mycket med honom eftersom min grekiska inte är den bästa och hans engelska är mycket sparsam. Men att läsa av honom är inte så svårt. Dvs, hans stolthet och ansvar i det han gör. Han arbetar i princip jämt, vilken tid jag än kommer hem eller går upp, så är han alltid någonstans med sin kvast. Ibland tillrättavisar han, vänligt men bestämt någon restaurangägare om han tycker att dom slarvar med sina kvastar. Han tar sitt jobb på fullaste allvar, och jag kan garantera att det inte är för den höga lönens skull. Nej, han är bara en av de där människorna man stöter på ibland som med huvudet högt, känner stolthet för det dom gör, vad uppgiften än må vara. Jag bad en av receptionstjejerna på jobbet skriva på grekiska, -Du gör ett fantastiskt jobb, Tack! Jag lämnade den lappen till honom och han blev så glad att han nästa kväll ”lurpassade” på mig och gav mig 1½ liter av hans egen olivolja. Va, jag blev så rörd att jag nästan fick tårar i ögonen.


En annan person som gör sitt jobb med hjärtat på det rätta stället är en ung kille jag möter på väg till och från jobbet. Han heter Kostas och jobbar som busskonduktör, han tar alltså betalt av oss som åker buss. En ung kille, som gillar att köra motorcykel och har flickvän och som är så otroligt hjälpsam och trevlig mot resenärer på semester, som oroligt undrar om dom hamnat på rätt buss etc. Med ett leende och tålamod har han alltid tid och lust att hjälpa till. Och det ska gudarna veta att det har inte alla konduktörer. Nej, man kan tom få sig en utskällning om man inte snabbt nog kliver av eller på bussen. Ja menar, hur dumma är vi turister egentligen som inte fattar att man går på i mitten av bussen, och inte fram. Men Kostas, han är en av dom som återigen gör sitt jobb med värdighet, stolthet och med hjärtat på rätta stället.


Och så är det Ellada, hon jobbar som städerska på ”mitt” hotell. Jag gav henne två frågor nerskrivet på engelska. Varför är du alltid så glad? Vad gör dig glad. Hon googlar fram den rätta engelskan och förklarar för mig att hon fick lämna allt i Ryssland, då för många år sen. Att hon med sin redovisningsexamen numer jobbar som städerska här, men att livet i sig är henne så kärt att det är större än själva arbetet, menat att, visst mitt jobb kanske inte är det bästa, men jag gör det till det bästa. Hon kan med ett leende säga när vi passerar, nu har jag 9 rum kvar att städa. Hon lär sig lite svenska ord för att kunna skoja med gästerna och trots att hon har en latmask till man och son därhemma , så har hon alltid ett leende över för den som passerar.

Så låt oss inspireras av dessa härliga människor, jag vet att Ni andra också stöter på dom , för dom finns där ute.

Låt oss vara dom, dom som gör sitt jobb med stolthet, värdighet, och en stor portion hjärta. Dom som bjuder sina kunder på passion, kunskap och upplevelse.

Och vi, med våra utbildningar har all rätt att känna stolthet. Så kära kollegor, sträck på Er, bjud in Era gäster/kunder med hjärtat och bjud dom på det bästa Ni har, Er själva, Er kunskap och Er Yrkesstolthet!

Känn Er stolta nästa gång du hämtar din gäst/kund för behandling. Det är både du och gästen/kunden värda!

Ha nu en fantastisk dag, hoppas att vi hörs snart igen. De allra varmaste kramar till Er

Kicki

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#spaterapeut #SHR #hudterapeut #städerska #gatsopare #CIDESCO #massage #Yrkesstolthet #Kreta #ansiktsbehandling #inspiration #kollega

0 visningar

Följ Atlas Hudvård

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Behandling av personuppgifter:

Atlas Hudvårdssalong Ⓡ

 

Innehar F-skattsedel, Mästarbrev, Gesällbrev, Medlemskap SHR, CIDESCO diplom, Cert. Spec. Hudterapeut.