Den koreanska hudvårdsrutinen

Text: Nathalie Koverman

Vi hade precis vant oss vid BB- och CC-creams som bokstavskombinationer i necessären när K-beauty flyttade in på produkthyllorna och i ett flertal webbshoppar. Förutom de resultatinriktade produkterna är det den grundliga rutinen, eller snarare ritualen, som har uppmärksammats. En modern trend som sträcker sig långt bak i den asiatiska kulturen.

K-beauty står för Korean-beauty och jag mötte begreppet för första gången i ELLE UK redan 2015 där det beskrevs som en influens från det koreanska synsättet på hudvård. Även hudvård från andra asiatiska länder sorteras ibland in under begreppet K-beauty och kanske har det att göra med att en gemensam nämnare är strävandet mot en så kallad glas-hud (eng: glass skin) Idealet kännetecknas av en hud som är klar, ”porlös”, nästintill transparent och full av fuktmättad lyster- som en bit glas. Glas-huden ses som ett tecken på ungdom, en av de mest eftersträvansvärda egenskaperna i Korea. Lystern kallas i Korea för gwang och översätts till ”daggig lyster inifrån”.


1.jpg

Rutinen för att uppnå detta bygger på flera steg och kan även ha djupare betydelse än det visuellt synliga. Via genus- och skönhetsbloggaren Little Miss Consumer (www.littlemissconsumer.com) hittade jag ett inlägg av skribenten Jude Chao som menar att hennes koreanska hudvårdsrutin hjälpt henne i kampen mot depression. Hon menar att djupt deprimerade människor till slut inte ens orkar sköta sin personliga hygien, men att hon genom att hålla fast vid just att vårda sin hud kunde upprätthålla rutiner. Resultaten hon såg på hennes hud fick henne att fortsätta och det gav henne på tillfredsställelse, något att se fram emot och just rutin i vardagen.

En av dem som både anammat den koreanska hudvårdsrutinen och även varit med om att ta den till Sverige är Cecilia Ortmark Söder, grundare av GLOWiD.  För Hudterapeuten berättar hon om sin bakgrund.

  1. Jag flyttade till Seoul, Korea, sommaren 2013 och bodde där i tre år med min man och dotter. Min man fick ett jobbuppdrag och min dotter var bara 4 månader när vi flyttade, så jag var mammaledig där och passade på att förkovra mig i alla härliga hudvårdsmärken som jag upptäckte fanns. Jag visste inte innan jag flyttade dit att Korea ligger så mycket i framkant när det gäller hudvård och att de flesta hudvårdsinnovationer kommer därifrån. Jag testade ca 1 produkt i veckan under dessa 3 år så man kan säga att jag har testat det mesta!

När jag flyttade hem till Sverige så saknade jag alla mina koreanska favoriter, både pris-, innovations- och kvalitetsmässigt. Priserna pressas enormt eftersom de är så många som slåss om marknadsandelarna och samtidigt lägger företagen enorma summor på produktutveckling. Denna kombination ger kvalitativa och innovativa produkter till rimliga priser.

I Korea gick jag (som de flesta där) hos en dermatolog, Dr Lee, som hjälpte mig förstå hur jag bäst kan ta hand om min hud och introducerade mig för regel nr 1 inom koreansk hudvård; använd alltid solskydd, varje dag året runt, minst 40 spf, helst högre. Detta i samband med mild peeling, c-vitamin, bb-creams och hatt hjälpte mig att bli av med min pigmentering som jag under min graviditet. Jag fick också ta del av den koreanska lager-på-lagermetoden vilket resulterade i att vi tog fram illustrationen över 10-stegsrutinen för att göra det enkelt och roligt att lära sig detta!

Denna kombination av ny kunskap om koreansk hudvård och fler koreanska knep som jag lärde mig av koreanska vänner gav mig idén till att starta glowid.se där vi erbjuder de märken vi tycker är bäst och ger koreanska hudvårds- tips och råd.

Cecilia Ortmark Söder, grundare av GLOWiD

Cecilia delar med sig av både illustration och förklaring till den koreanska 10-stegsrutinen. Vill du lära dig mer och få tips om k-beauty och bekanta dig med koreanska hudvårdsprodukter rekommenderar vi att du går in på www.glowid.se

2.jpg
5.jpg

Källor:

www.glowid.se

Beresiner, S. (2015, apr). K-Beauty: What? No, it’s not a Kardashian thing. Tillgänglig:

http://www.elleuk.com/beauty/skin/beauty-tips/a25415/k-beauty-what-is-it-korean-beauty-10-step-beauty-cleansing-skincare/

Chao, J. (201f, maj). How my eloborate korean skincare routine helps me fight depression. Tillgänglig: https://fashionista.com/2015/05/korean-skincare-depression

Lister, R. (2017, sep). Why “Glass Skin” Is The Latest Korean Beauty Obsession. Tillgänglig: http://www.refinery29.com/2017/09/171750/glass-skin-korean-beauty-trend