Det där med rakning…

Mitt första inlägg handlade om mannens hud, i det här inlägget tänkte jag fördjupa mig lite i ämnet rakning eftersom jag efter ett par år i barberarbranschen upptäckt hur dålig kunskap gemene man faktiskt har i detta ämne.  Och nu tänker jag inte snöa in på hur vi tjejer bäst går tillväga för att raka ben eller axiller, nu syftar jag på den typen av rakning som herrarna ägnar sig åt, alltså skäggrakning. Inte ens männen själva, som ju rakar sig mer eller mindre regelbundet, har någon vidare bra koll. Där kommer jag in i bilden, och eftersom den här bloggen ju riktar sig till er, mina kära hudterapeut-kollegor, tänkte jag helt enkelt inviga er i rakningens mystiska värld!


Rakning är ju nästan en hel vetenskap för sig, och faktiskt går rakning och hudvård hand i hand. En rakning blir som allra bäst om man tar hänsyn till sin hudtyp. Vi tar det från början…

Det finns många sätt att raka sig på; man kan välja en apparat som drivs av batterier, men då ska man också ha i åtanke att en apparatrakning knappast resulterar i något babyrumpsresultat, det blir alltid lite, lite stubb kvar oavsett hur dyr apparaten må vara. Dessutom finns risk för att apparaten snarare sliter av skäggstråna än skär av dem vilket leder till en röd och irriterad hud.

Man kan även satsa på så kallad våtrakning som är precis vad det låter som; en våt rakning med hyvel/rakkniv och rakskum. Rakskum är ett kapitel för sig så jag återkommer till det lite senare. Rakhyvlar finns det i ett otal modeller och varianter, dubbelbladshyvel, engångshyvel och flerbladshyvel för att bara nämna några. Nu för tiden är det populärt att använda sig av de så kallade flerbladssystemen, ni vet Gillette och deras jämlikar, och reklamen säger att alla dessa 3, 4 och 5 blad gör att man får en så himla nära rakning. Hm, lita inte riktigt på det där kära vänner! Ni kan väl allt om försäljningsknep? Faktum är att den närmaste och bästa rakningen får man med en klassisk dubbelbladshyvel med ett enkelt blad, tänk er den typ av rakhyvel som var poppis på farfars tid.


Foto http://www.gents.se

För att i största möjliga mån skydda huden under rakningen bör man inte raka på en opreppad hud. Allra bäst är att raka sig direkt efter duschen/bastun när huden är lite fuktig och ljummen. Sedan bör en bra rakolja appliceras. Rakoljan lägger sig som en tunn barriär på huden och gör att hyveln glider lättare och orsakar mindre friktion på huden.

Sedan lägger man på sin rakprodukt, om man väljer rakkräm, raktvål, rakgel eller rakskum är upp till var och en. Men personligen tycker jag att en klassisk rakkräm applicerad med rakborste ger allra bäst resultat. Borsten suger åt sig mycket vatten vilket gör produkten dryg och man får ett riktigt fint och rikligt skum. Borsten gör även att man verkligen jobbar in raklöddret runt varje skäggstrå och lyfter upp det vilket leder till en närmare och mer skonsam rakning.


Foto http://www.gents.se

Att titta på skäggets växtriktning är otroligt viktigt, framför allt om rakar sig med rakkniv eller traditionell dubbelbladshyvel, s.k. Safety Razor. Man ska alltid raka sig i växtriktningen. Att raka sig medhårs ger dock inte känslan av babyrumpa, så om det är den effekten man är ute efter bör man raka sig två varv. Första varvet rakar man enbart i växtriktningen, då får huden chans att vänja sig lite. Sedan applicerar man lite ny rakolja och nytt raklödder och så rakar man sig en gång till, mothårs den här gången. Jag vill här höja ett litet varningens finger; alla tål inte att raka sig mothårs, huden kan protestera vilt genom att blöda och bli väldigt öm efteråt. Acceptera i så fall det och låt bli mothårsrakningen.

Rakningen avslutas med att skölja ansiktet i riktigt kallt vatten. Det kalla vattnet får porerna att sluta sig och blodkärlen att dra ihop sig. Efter denna lilla kalldusch applicerar man sedan en lugnande och återfuktande AfterShave-balm. För hudens skull bör man helst undvika alkoholhaltiga eller parfymerade varianter, dessa svider bara och irriterar huden mer än nödvändigt.

Just det där med skäggstrånas växtriktning är en väldigt intressant fråga, de flesta män har faktiskt inte en aning om vad växtriktning egentligen betyder. De tror att skägget har en generell växtriktning som är lika för alla. Ingenting kan bli mer FEL! Det kan skilja sig kraftigt från man till man hur skägget växer. Om man ska generalisera kan man väl säga att skägget växer neråt på kinderna och hakan, och uppåt på halsen. Men detta gäller långt ifrån alla. Så säg till era manliga kunder som klagar på rakirritationer och rakfinnar att verkligen ta sig en ordentlig titt på sitt skägg i spegeln. Antagligen växer det inte riktigt som han tror.

Sådär ja, nu har ni lite kött på benen till att utbilda era manliga kunder i hur man rakar sig på bästa sätt! Må gott! Emma

#barberare #rakning #hurskamanraka #rakfinnar #irriteradvidrakning