Detox del 3. – The ”do´s ” & ”dont´s”

Inför en detox är det viktig att man planerar, planerar och planerar. Att i förväg ha koll på läget för de 2 kommande veckorna samt att man framförallt rensar ut på sådant som inte är bra att ha hemma och storhandla in de råvaror man behöver under veckan. Det som de flesta missar på är att det inte förberett ordentligt och det är alltför lätt att man på hemvägen från jobbet, trött och hungrig, slänger i sig kanske både en och två godisbitar?! Se också över din vardag och ditt schema så att du kan få in 2 mellanmål dagtid, och sätt gärna en timer på mobilen eller datorn, för dessa är jätteviktiga för att orka hålla ångan uppe! Detta gäller i regel vilken vardag som helst, men framförallt nu under en detox.

Se även till att du har tid och möjlighet att laga middag varje dag, du kommer nämligen glömma helt vad snabbmat, frysmat och färdigrätter innebär och kommer ha kontroll över allt som du stoppar i dig, för du har lagat allt själv! Tid och planering är A och O, och under dessa 2 veckor finns det inget som heter ” Jag har inte tid! ”.

Det vi börjar med är att rensa ut på vissa saker, då vi inte kommer äta något som är halvfabrikat, konserverade och raffinerade färdigmats alternativ (sylt, ketchup, pulversåser, korv, frysmat etc) utan vi kommer laga allt själva som vi vill ha i vår matlagning. Vi kommer också undvika MJÖL och SOCKER helt, vilket gör att de flesta får lägga om stort i sina vardagsrutiner. Jag rekommenderar även för dem som har återkommande hudproblem att utesluta mejeriprodukter helt, och i dessa fall välja andra alternativ som havre- eller sojabaserade produkter. I några av de kommande recepten som jag bjuder på, kommer det finnas med mejerialternativ ibland, välj då bort dessa om du har mycket inflammationer i kroppen.

Rensa ut/Bort- Listan:

–          Mjöl (allt från vete går bort) bröd, pasta, couscous etc

–          Socker (den svåra biten, sockret ligger dolt så läs noga på innehållsförteckningen.)

–          Halvfabrikat/Frysmat

–          Färdigmat – soppor, såser. Kräm etc

–          Läsk

–          Godis & Snacks- chips, popcron etc.

–          Mejeriprodukter: grädde, mjölk, crème fraiche, yoghurt, smör etc fr. ko/get

Att Ha Hemma – listan:

–          Olivolja

–          Rapsolja

–          Vinäger (både mörk och ljus)

–          Honung

–          Bär och frukt i överflöd (fryst som färsk)

–          Ägg

–          Grönsaker i överflöd (gärna frysta så håller de längre)

–          Nötter & Frön av alla dess slag

–          Smaksatt vatten, lite vardagslyx när man är trött på kranvatten.

–          Oliver (gärna ekologiska)


Vi kommer gå igenom vad ni behöver handla in inför varje vecka och recepten som jag kommer dela med mig av kommer vara beräknade på en person så ni får själva gör matematiken och addera upp om ni är flera personer. Alla middagsrecept är tänkta att ha som lunch dagen efter, och de är beräknade att räcka för 2 måltider.

Under detoxen vi kommer följa så är huvudsyftet att få ett jämnt blodsocker och maximera intaget på viktiga antioxidanter – vitaminer & mineraler för att boosta upp vår kropp. Ovanstående lista – ”Att ha hemma” är varor som du aldrig kan ha för mycket av hemma, och ser du till att hela tiden ha nyttiga inspirerande råvaror blir allt mycket roligare.

Vi kommer äta mycket färsk frukt/grönt och du kommer således få i dig bra med näring som vitaminer och mineraler, men jag rekommenderar varmt att man tar tillskott på Omega 3 fetter (DHA & EPA) och D-vitamin då dessa gynnar alla oavsett ålder och främjar ett hälsosamt åldrande. Övriga vitamintillskott är oftast överflödiga om man annars äter varierat och grönt. D-vitamin är otroligt viktigt för vårt immunförsvar, vårt skelett men även för vår hud! Och det är avgörande för vår allmänhälsa hur mycket D-vitamin vi har i vår kropp. Här kan du hitta studier och forskning om D-vitamin.


Vi kommer äta mycket mer protein än vad många kanske är vana vid och under dessa 2 veckor håller vi oss ifrån rött kött och väljer fisk/fågel och vilt, med fokus på ekologiska alternativ. De dagar du äter fet fisk som ger dig en god källa till omega 3 behövs i regel inget tillskott av omega 3, men blir det rörigt att komma ihåg så sätt hellre vanan att ta en kapsel varje morgon så att förrådet byggs upp. Omega 3 fetter är viktiga för att dämpa inflammationer i kroppen och det finns mycket spännande forskning att läsa om DHA och EPA, som är den aktiva formen i omega 3 fetter.

När det gäller motion är det viktigt att man inte överbelastar kroppen under dessa veckor mer än vad man redan är van vid och därför råder jag till att man undviker tung styrketräning och hård konditionsträning om detta är ovant för dig. Ta istället långa, härliga promenader på ca 1 timme varje dag så du håller igång cirkulation och tarmaktiviteten. Yoga träning är superbra träning och finns i många olika varianter och former. All träning skall anpassas efter dina förutsättningar och behov – så LYSSNA på din kropp.

Förberedelser inför 1:a vecka:

Dagen/dagarna innan ”starten”, se till att ha rensat ut på ”lockelserna” i skafferiet och frysen och handla hem de råvaror som behövs för recepten. Ät t.ex upp bröd och pasta så detta inte finns kvar hemma, då suget ibland kan bli för stort. Se även till att inte ha några sötsaker, bullar, kakor etc hemma då dessa är alldeles för lätta att snabbt stoppa i sig om man är hungrig. Nästa vecka kommer du få förslag på vecka 1 och även recept för en hel vecka. Du kommer lätt se vad som behöver handlas in, och beroende på om ni är 1, 2 eller flera personer som kommer äta av detta får ni själva anpassa inköpsmängden själva. Ett tips är att köpa flera olika sorter av nötter och frön, dessa är superbra att ha när hungern slår till och mättar snabbt.

Josefine Runesson dipl. Hudspecialist/ Hudterapeut dipl. Kostrådgivare

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#JosefineRunesson #atttänkapåviddetox #detox #Avgiftning #föberedelserinfördetox