Färglära med Jannice Wistrand


Hej!

Mitt namn är Jannice Wistrand. Jag är certifierad inredare, Feng Shui-konsult samt färg & stilrådgivare. Jag har tidigare föreläst på vissa av era seminarier samt utbildar i färglära på Landskrona Hudterapeut utbildning. I detta inlägg tänkte jag tala om varmt och kallt, samt färgernas betydelse. Så häng med!

Varm eller kall?

Först och främst är det här med varmt och kallt något som är väldigt viktigt att ha koll på om man vill känna sig hemma med sin stil och sina kläder. Försök att utgå ifrån vilken hudton du har. Är du blekrosa, blå eller pärlemor har du en KALL hudton och har du åt det röda, gula eller mer olivfärgade hållet, är du VARM.


Exempelvis tänk på att om du ska göra ljusa slingor, fundera på om du ska ha kalla askblonda slingor eller guldigt varma. Ibland kan jag få en känsla av att man bara “gör nåt skoj och lägger i lite guld, för att man hade ask sist”. Om du har svårt att veta om du är varm eller kall, kika på vad du brukar använda för metaller på dina smycken. En sanning med modifikation, men enkelt talat – silver är du kall, guld och brons är du varm.

Foto: Simplicity

Här har vi en dam som skapade rabalder när hon färgat håret inför ett uppdrag. Den röda hårfärgen hade hon inte längre än en vecka. Ajajajaj. En så kall underbar pärlemorskimrande hy, med en alldeles för varm hårton gjorde henne inte fördelaktig trots hennes vackra drag. Se däremot bilden till höger, där hennes färger bara repeteras i en fantastisk symfoni. Se också hur hatten med sitt brätte, breddar hennes lilla haka på ett sååå smickrande sätt. Men det är ett annat inlägg det *fniss*. Så är du en kall brunett! Undvik guldiga toner i håret, det tar lätt fram en blossig känsla i ansiktet. Är du varm däremot, att göra håret för kallt kan göra dig glåmig och 10 år äldre (och vem har råd med det *skratt*).


Det korpsvarta håret på Eva Longoria gör henne kall och betydligt mer kontrastrik, vilket innebär att hon också kan bära mycket starkare färger. Jessica Alba har däremot varm brun färg som smälter mer ihop med hennes hy, vilket gör henne till mindre kontrastrik och i detta fall varm.

Vilka känslor förmedlar färgen:

När man vet om man är varm eller kall, gäller det att använda sig av de toner på färgerna som man passar i. Jag får ofta höra folk säga att de inte passar i rött eller gult”. Men alla har en röd ton (kall eller varm, och med olika styrka) som de klär dem. Vad som kan vara roligt att veta är dock vad färgerna (oavsett om de är kalla eller varma) signalerar för känslor.

Rött – Passionerad, intensiv, energisk, mäktig och dramatisk. Djupare röda är mer konservativa. Ingen glömmer någon i rött!

Orange – Är glad, energisk, aktiv, sportig och ungdomlig. Kom ni ihåg när nya moderaterna bytte logga. Orange gav dem en mindre konservativ look, samt lättade upp och gjorde dem ungdomligare och mer kommunikativa.

Gult – Glädje, spontanitet, självtillit och vänlighet, anses vara den mest iögonfallande färgen.

Grönt – Upplevs fruktbar, förnyande, växande och balanserad. Är harmonisk och sympatisk. Den enda färg som inte bär något negativt med sig.

Marinblått – mognad, auktoritet, akt och trovärdighet. Stillhetens färg. Inger respekt. Tänk banker, piloter och kaptener.

Lila – Kunglig, rik, formell, mäktig och värdig samt även exotisk, mystisk och konstnärlig.

Rosa – Feminin, ungdomlig, mjuk och vänskaplig, ger intryck av värme och omtanke. En färg vi ofta tar på oss när vi mått dåligt en tid.

Vitt – Kommunicerar tillit, oskuld och renhet, men kan även uppfattas som steril och känslolös. I Asien är den sorgens färg.

Svart – Ger intryck av makt, sofistikering och formalitet. Även sorg, och den tynger och saknar konturer. ALLA ser äldre ut i svart!

Grått – Du ser konservativ och värdig ut när du bär grått. Kan även anses tråkigt.

Brunt – Är vänlig, avslappnad och jordnära färg. Kan dock uppfattas tråkig.

Avslutningsvis har jag gjort två inspirerande höstkollage. En för den varma och en för den kalla! Hoppas det kan inspirera och glöm inte att använda din metall genomgående på skor, väskor, smycken osv för att undvika ett plottrigt intryck och för att göra er outfit komplett tillsammans med era klädval.Det var en inblick i det här med färger och dess betydelse. Vill du har mer färg och stiltips tycker jag att du ska kika in på min blogg, där jag har en kategori som heter färg & stil.

Tack för att jag fick gästblogga här på SHR. Kanske blir det igen?

Önskar er en fin höst i vackra färger!

Jannice

#vilkafärgerpassarjagi #makeup #SHR #hudterapeut #JanniceWistrand #varmellerkall #färglära #färgernasbetydelse #färgochstil