Get started with your Business!


Vår lanseringsbild, man måste slå på stora trumman!Många är vi som drömmer om att starta eget. Jag har drömt om det ända sen jag var väldigt liten. Jag kommer ihåg hur jag och min bästis Madde hade garageförsäljning av pennor och post-it som vi norpat från våra föräldrars arbetsplatser. Jag kommer ihåg att jag var lite blyg när det väl kom kunder och ville handla. Jag gömde mig bakom ett skynke som vi satt upp och räknade pengarna och placerade dem i vårt rosa kassaskåp medan Madde tog betalt.  Jag tror att det var där i garaget, bakom skynket, jag bestämde mig för att jag skulle ha eget på riktigt en dag.  I vilken bransch visste jag dock inte alls då! Bara att det skulle ha med pengar att göra 😉


Efter en hård arbetsdag med mycket pack!


Många år senare utbildade jag mig till hudterapeut och tanken var alltid att en gång få ha en alldeles egen salong. Efter skolan blev jag erbjuden jobb på en hudvårdsagentur och hoppade på det. Det var så kul att jag blev kvar i agenturledet i 10 år!


Investera i en lager hund, för maximal jobbtrivsel 😉


Trots att jag alltid tyckt mina jobb varit väldigt roliga så har jag under årens lopp säkert haft 5000 olika idéer om olika verksamhetstyper.  Jag har liksom någonstans innerst inne alltid känt att jag inte är gjord för att vara anställd. Det har aldrig riktigt varit min grej på något sätt, har alltid haft lite för mycket egna idéer än vad som gått att genomföra.  Jag har svårt att hålla tillbaka mina idéer om de verkligen sätter sig på min hjärna så jag kände att jag måste låta dem blomma ut… annars kanske jag sprängs! Men från att känna så till att ta steget är ändå ganska långt. Jag lever dock mitt liv efter tesen att inget är omöjligt. Det är bara man själv som sätter gränserna. Så har andra klarat det varför skulle inte jag?

2010 var året då jag kände att jag hade en affärsidé i huvudet som jag verkligen trodde på. En salong såklart och en tillhörande webbutik med riktigt hög standard och fokus på professionell hudvård, kunskap, service och kvalitet, rakt igenom. Skincity.se och min blogg Hudspecialisten.se är resultatet som ni kan se på nätet. Salongen är liten men naggande god och ligger i Täby.

Jag tänkte dela med mig av några tips som jag har haft nytta och glädje utav i min resa som egen företagare….

Att starta eget kräver såklart god och noggrann planering. Jag började planeringen i mitt huvud ett år innan sidan lanserades. Ett halvår innan sa jag upp mig från min fantastiskt roliga tjänst på Sensai by Kanebo som PR-Chef och fokuserade till 200% på att göra min hemläxa ordentligt. Jag scannade marknaden in i minsta detalj, märken, konkurrenter, arbetssätt etc. Jag skrev en affärsplan som är lika tjock som bibeln (nästan), identifierade min nisch, identifierade tydliga mål och strategier etc. Jag tackar ofta mig själv idag ett år efter lanseringen att jag gjort detta jobb ordentligt. Jag går ofta tillbaka och tittar i affärsplanen när jag känner mig villrådig. Jag ställer mig frågan ”är det här (vad det nu kan vara, ett nytt märke eller en ny tjänst jag tänkt erbjuda mina kunder) i linje med Skincity?” Ibland inser jag att jag börjar spreta för mycket. Det är väldig skönt att ha en bra affärsplan att luta sig tillbaka på. Ett hett tips för alla som går i starta eget tankar – låt affärsplanen ta tid!


Jag jobbar alltid och hela tiden. And I love it!


Ett annat tips jag vill dela med mig av är; hitta din nisch! Granska marknaden och titta vad andra gör först. Sen när det kommer till dig och ditt företag, fokusera då på vad du ska göra och vad som kommer göra dig unik. Försök inte göra lika som någon annan eller lyssna för mycket på vad alla runt om kring tycker och tänker. Det är ditt företag och allt du ska göra måste kännas 100% du och du måste göra något unikt. Det måste man i dagens läge för att bli en vinnare!  Blir du lika som grannen och alla andra jag då är du överflödig. Man ska hålla koll på omvärlden men hålla sig till sin grej, en copycat blir aldrig nummer ett utan kommer ständigt vara nummer två.


Så här packar vi till våra kunder!


The law of attraction…någon som förstår vad jag menar? För er som sett filmen ”The Secret” så vet ni precis. Ni som inte sett den, se den!  Den är lite läskigt amerikansk men kontentan är något jag lever efter. Det handlar om att positiva människor drar till sig positiva saker, händelser, möten med personer etc. Är man negativ och tänker t.ex. nej det kommer aldrig gå, jag kommer aldrig klara det eller jag kommer aldrig hinna med den här behandlingen etc. Ja, då kan jag lova dig att det kommer att bli så. Det är tänkvärt och det ligger mycket i det. Jag kan vara fruktansvärt jobbig för min omgivning när jag bestämt mig för något. Det spelar ingen roll om alla säger; Nej, Annica, glöm det! Det kommer aldrig gå, du kommer inte klara det. Sådant struntar jag fullkomligt i, vill jag och har jag bestämt mig då gör jag det! Och jag lovar er, det går ofta vägen. Jag blir förvånad själv ibland! En föreläsare i branschen sa en gång ”affimera mera”.  D.v.s. se det hända!  Underbara Nettan på Nettans hudvård fick jag äran att träffa för ett par helger sen. Hon sa så här ”Går det inte. Ja, då går det ändå” I love it! Det är precis så det är! Vi styr det vi vill med våra tankar. (Ta nu inte det bokstavligt vad gäller allt här i livet, men jag tror ni förstår vad jag menar;)

Mitt tredje och sista tips är att vara ödmjuk! Självklart, kan man tycka ….men säg inte det. Var alltid ödmjuk inför andra och var alltid ödmjuk inför nya situationer. Så enkelt och så viktigt. Det skapar nya möjligheter och gör jobbiga situationer lätta eller lättare.

Till alla er som står i startgroparna: Vänta inte för länge, vela inte för mycket. Bestäm er och go for it! Ni är på väg ut på ert livs bästa resa!

Vad har ni för bästa ”starta-upp” tips? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

Har ni frågor eller funderingar som ni tror jag kan svara på skriv gärna en kommentar.

Kram på er!

Annica

#AnnikaForsgren #hudvårdiwebbutik #Hudvårdpånätet #Skincity