Grundläggande kunskaper för laser och IPL

Intresset för vår bransch har ökat lavinartat de senaste tio åren. Både män och kvinnor lägger i dag tusentals kronor på att vårda sitt yttre. Att ha en stående tid var åttonde vecka för att få sina skönhetsbehandlingar, har blivit vanligare än att gå till tandläkaren. Rynkfria Hollywoodkändisar är idealet för hur många, mest kvinnor, vill se ut. Den eviga jakten på ungdomlig skönhet har resulterat i att många företag gör reklam för behandlingar, produkter och maskiner, som sägs kunna göra vilket ansikte som helst tio år yngre, utan någon längre konvalescens.

Begreppet medicinsk hudvård, har blivit ett ledord för behandlingar som ger effektiva resultat, och kliniker som erbjuder föryngringsbehandlingar med laser har ploppat upp som svampar i var och vartannat gathörn. Hur ska man, i denna djungel av behandlingar, maskiner och krämer kunna veta vad som är värt att lägga pengarna på? Och vilka metoder är det som verkligen fungerar och ger det resultat det utlovar?

Jag har tänkt ta er igenom denna värld av laser- och IPL-behandlingar och dela med mig av mina erfarenheter kring vad som går – och inte går att behandla. Ge tips och råd på vilka behandlingar som passar olika hudtillstånd och olika hudtyper. Och det viktigaste av allt, vad blir det för resultat.

Jag får ofta kommentaren från mina patienter att

– Det här kan du väl bara behandla med laser?

Folk tror att man kan göra allt med laser, för det har de minsann läst om. Visst vore väl det fantastiskt, men riktigt så enkelt är det inte. Det här med laser och IPL är en hel vetenskap. Det finns mängder av olika maskiner med olika våglängder som behandlar olika saker. Jag lär mig fortfarande efter nio års praktiserande, nya saker varje vecka.


Inom den medicinska hudvården pratar vi hudtyper i siffrorna ett till sex och inte om torr, fet, normal etc, De sex olika hudtyperna avgör hudens färg. Hudtyp ett, är en väldigt ljus person som alltid bränner sig och blir röd i solen och hudtyp sex är en mörk person med rötter i Afrika. Schemat heter FitzPatrick och används även av hudläkare .

Att göra en hudtypsbedömning är helt avgörande och grunden till läran om laser. Med hudfärgen som riktlinje avgör vi om det överhuvudtaget går att behandla personen i fråga eller vilka inställningar vi ska använda på de olika maskinerna. Ju mer pigment kunden har i huden desto större är risken att man faktiskt kan skada den.

Vad är då laser och IPL för något och hur fungerar det?


IPL- Intensiv Pulsat Ljus, är ett bredspektrat ljus med flera våglängder, som genom rätt filtrering, energi och hastighet, värmer upp vävnaden och påverkar hårväxt, hudens struktur (rynkor, linjer) och färg (pigmentfläckar och röda kärl).

De olika ljusen behöver ett upptagningsämne som melanin, hemoglobin eller vatten för att kunna fungera. Ljuset passerar hudytan, som då omvandlas till värme. Det sprider sig sedan i dermis och söker sig, beroende på inställning, till blodkärl, (hemoglobin) hårfoliklar, pigmentfläckar (melanin) och kollagen (vatten).

Har vi för höga inställningar på maskinen när vi behandlar en kund med mycket pigment i huden, finns det risk för att ljuset tar tag i pigmentet på hudytan. Huden bränns då med 70 graders värme, vilket kan ge fula märken som tar lång tid att försvinna. Är man solbränd, ökar också risken för att bli bränd, då pigmentet är aktiverat på hudytan.

De personer som lämpar sig bäst för dessa behandlingar är hudtyp ett till fyra. I vissa fall säger vi helt nej till behandling och det gäller om kunden tar mediciner de blir ljuskänslig av. Tertracyklin, annan antibiotika, kortison och Roaccutan, är några exempel. Vid behandling av kärl i ansiktet och ben är blodförtunnande medicin, inte att rekommendera. Graviditet och amning är också en kontraindikation.

Mina patienter får alltid fylla i ett hälsoschema på konsultationen, där de får uppge eventuella sjukdomar och mediciner. På så sätt har jag full kontroll och kan då göra en behandlingsplan samt göra de införstådda med att de eventuellt måste avstå vissa mediciner en period. Jag ber de såklart diskutera saken med sin behandlande läkare innan vi tar bort någon medicin.

Nu har ni fått en grundläggande genomgång och förhoppningsvis har jag väckt ett litet intresse. Jag har dock bara berört ämnet på ytan. I nästa inlägg tänker jag fördjupa mig mer i ett specifikt hudtillstånd och vad vi kan göra med laser och IPL för att förbättra det. Är det något ni undrar över, skriv en kommentar vettja! Vill ni läsa mer av mig tills vi hörs igen kan ni gå in på www.hannarobinell.se

Ha det fint till dess!

/ Hanna

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#fitzpatrickscale #UVkänslighet #IPL #laser #hudtyper