HUDPROBLEM & KOSTENS BETYDELSE – del 2.

Om du frågar dig själv eller någon annan i din närhet så kommer du att märka att de flesta av oss någon gång upplever att just deras hud är någon form av problemhud. För vad som just kategoriserar en ”problemhud” beror egentligen helt och hållet på vem du frågar. För oss som arbetar med hudvård och kosmetik så är oftast en problemhud en hud med akne och en hög talgproduktion, där talgstopp och talginflammationer är vanligt förekommande. Men faktum är att inflammationer kan förekomma i huden på fler sätt än i en talgkörtel. De flesta människor idag lever ett väldigt ”snabbt” liv och det ska hinnas med mycket på kort tid och det sker alltför ofta att man gör vardagliga val som kanske inte alltid gynnar vår kropp och hälsa. Den vanligaste orsaken till att vi blir trötta och sjuka är just olika typer av ”inflammationer” i kroppen. Vem har inte hört talas om Colon Irritabile (IBS) eller inflammerad tarm som är väldigt vanligt hos många idag?

Om man då går tillbaka till huden och de besvär som kan uppstå där så möter vi hudterapeuter väldigt ofta olika typer av inflammationer i huden som akne, rosacea, hyperpigmentering eller annan miljöbelastad och skadad hud. Akne och rosacea är ganska nära ”släkt” med varandra och tillhör definitivt den gruppen problemhud som kan få stora förändringar genom ändrad kosthållning och är oftast de personer som snabbast märker skillnad och förbättringar i huden efter rätt behandling med avancerad hudvård. När det gäller hyperpigmentering är det många som vet vad det är och kanske t.o.m själva har bekymmer med det, men få känner till att det faktiskt är en form av inflammation, men denna gång i vår melanocyt – den hudcell som ger oss vårt fina pigment. Det som sammanfattar alla typer av inflammationer, oavsett vart de finns i kroppen, är att de ”samspelar” gärna med varandra och triggas lättare om flera inflammationer finns samtidigt i kroppen. Det är inte helt ovanligt att en ”akne-person” får pigmentförändringar i huden där det pågår ärrläkning.

Det som då är viktigt att komma ihåg, oavsett om man arbetar med att utföra behandlingar på hudproblem eller om man är den som har hudproblemen, är att en förändring i kosten är ett MÅSTE och det man framförallt skall tänka på är: Hur mår min mage/tarm? Tarmen är den del av oss som absorberar upp näring och vätska och fungerar inte denna optimalt är det svårt för resten av vår kropp att fungera fullt ut. Börja därför alltid med förbättra din tarmbalans om du lider av återkommande inflammerade hudproblem.


Nästa steg är att utesluta sådan kost som har en ”inflammationsbyggande” effekt i vår kropp och dessa kan vara: – MJÖL: Vetemjöl är oftast en av våra stora ”basfödor” men kan hos väldigt många ge en uppblåst, svullen känsla. Vetemjölet är en produkt som är kraftigt raffinerad och bearbetad och saknar oftast mycket av den näring som en gångs fanns i vetekornet. Se därför till att inte ha detta som en grundsten i din kosthållning, utan pröva och utesluta det helt under ca 2 v för att se vad som händer med din mage/hud? – SOCKER: Även här har vi en produkt som tappat mycket av sin näring under tillverkning och framförallt så konsumerar vi alldeles för mycket i vår kost idag. Socker ger en ojämn blodsocker kurva och gör oss trötta samtidigt som det ”matar” huden med fel byggstenar. – MJÖLK: Hos många som lider av irriterade talgkörtlar och utslag kan det vara en bra idé att utesluta mejeriprodukter under en period för att se om det ger en förbättring i huden. Mjölk innehåller nämligen många hormoner som kommer till oss via kossan och för de som redan har hormonella obalanser och därmed även får problem med utslag, kan detta vara en faktor till att problemen fortsätter. – HORMONPREPARERAD MAT: Här tror jag de flesta väljer ett bättre alternativ än genmanipulerad mat. Men inom köttindustrin är det rätt vanligt och det är svårt idag att få tag på råvaror som fått växa i lugn och normal takt, som det inte har mixrats med.

Vad man då kan fokusera på istället är att se till att hålla blodsockret jämnt och fylla på med kost som ger näring och uppbyggnad. I många fall är det nödvändigt att få i sig lite extra genom kosttillskott då de flesta av oss idag är långt ifrån en sund kosthållning. Titta då på att få i dig mer utav omega 3 fetter som har en antiinflammatorisk effekt i kroppen, framförallt DHA & EPA men även probiotika (något du naturligt ska ha i dina tarmar) är viktigt för en säker tarmflora. Som hudspecialist och kostrådgivare jobbar jag även med att ge mer individuellt anpassade råd om både vitaminer och mineraler, men vid sådana rekommendationer är det otroligt viktigt att man gjort en grundlig kostanalys och räknat med eventuella multivitaminers tillskott så man inte riskerar att överdosera. Är du därför osäker, skicka personen vidare till någon som kan och vet. Det viktigaste att komma ihåg är dock att det är lika viktigt att utesluta felaktig kost som det är att lägga till extra tillskott av något! Att slarva större delen av tiden kan tyvärr inte kompenseras av tillskott i olika former, då kosttillskott inte ersätter en varierad kost.

Foto: Advanced Skin Care

Många som lider av hormonella utslag/hudproblem blir oftast bättre av att ta hjälp av vissa p-piller, framförallt Yasmin eller Diane, då dessa ger en jämnare och säkrare hormon ”kurva”. De som inte vill ta hormoner finns det möjlighet till förbättring i huden genom att få i sig lite extra av fytoöstrogener som är naturens svar på våra egna kvinnliga hormoner. Du finner dessa i baljväxter, linfrön, vegetabiliska oljor och framförallt i sojaprodukter. Du kan även få i dig dessa genom att ta tillskott av Lignaner.

Så oavsett om du är den som behandlar någon med hudproblem eller om du själv är den som lider av hudproblem så finns det inga snabba lösningar.

Behandlingar i samspel med kostrådgivningar är den väg som många måste välja om man verkligen vill bli kvitt sitt bekymmer.

Se till att skapa en god grund med rätt förutsättningar för en stark tillväxt av friska hudceller, samtidigt som du utför behandlingar som ger en läkande och behandlande effekt så KAN du bli kvitt ditt problem.

För dig som vill läsa mer om kost finner du här tips och råd om bra böcker: – Vägen till friskare hud, av Helena Nyblom – Supermat, av Helena Nyblom – Paulùns GI-månad, av Fredrik Paulùn – Allt om näringslära, av Martin Brunnberg


Jag hoppas att alla fick sig lite extra energi genom att tänka till på mellanmålen som jag utmanade er om sist. För er som redan glömt av det går det nu bra att gå iväg och ta ett extra litet mål innan det är dags för lite lunch/middag. Idag bjuder jag på ett enkelt, gott middagstips som fungerar perfekt att ta med som matlåda till lunchen dagen efter!

Klicka här för att få receptet!

Josefine Runesson

#hudenochkosten #finnaravmat #hudproblem #hormonellahudproblem #akne #ppillervidakne