Hudvård the easy way 3

Ansiktsvatten – behövs det?

Jag tvättar aldrig ansiktet med någon rengöring på morgonen, men fräschar alltid upp huden med ett ansiktsvatten. Två svala bomullsrondeller som doftar svagt av lavendel dämpar vilka sovsvullna ögonlock som helst!

Tanken med ansiktsvatten är att det ska rengöra det sista efter rengöring eller om du lagt en mask och återställa pH-balansen i huden. Kranvatten har cirka pH 7 och huden i ansiktet ligger på mellan 4-5 i pH. Ansiktsvatten kan också få bort kalkrester som vattnet lämnat efter sig.

En del ansiktsvatten är för torr och känslig hud och verkar lugnande och återfuktande medan andra är mer antibakteriella om kunden har fet/oren hud.

Personligen är jag en liten knarkare när det gäller dessa ansiktsvatten. Om det kommer i en sprayflaska får den bo i mitt badrumsskåp! Eller i handväskan, eller framför datorn.. Ni förstår säkert! Jag vill ha lugnande och återfuktande sprayer som börjar dagen med mig, följer med till datorn eller till spaavdelningen där jag arbetar och sedan säga god natt på kvällen.

Min vanliga rutin är vanligtvis att jag först sprayar ansiktsvattnet direkt på huden och torkar av med bomullsrondeller, här ser jag dessutom på rondellen om jag slarvat med rengöringen och det finns foundation kvar i ansiktet! Sedan sprayar på ett ”lager” till som jag låter gå in. Jo, jag gillar ett stilla duggregn också! Tricket är kanske att ge den upplevelsen till kunden också, att de får känslan av ett stilla duggregn och dofterna av lavendel, kamomill och ros?

Lite extra lyx?

När kunden köper en mask med sig hem är det inte bara för att den fyller ett syfte och vissa funktioner för huden. Det är också en stunds avkoppling och lyx hemma. Ni vet alla hur många olika sorters ansiktsmasker det finns, med fukt, näring, vitaminer, mineraler, lugnande, uppstramande eller rengörande och de kommer i olika baser som gelé, kräm eller lera.

Jag föredrar att först göra peelingen och sedan lägga på en mask. Om jag sedan kan gå och lägga mig med den masken blir jag ännu gladare! Här ska man försöka att inte skrämma slag på resterande familjemedlemmar, ansiktsmasker kan både torka på huden och vara riktigt färgglada!

Summera ”the easy way”

Även om jag kallar detta ”the easy way” har kunden en del produkter hemma. Det är dock långt från alla kunder som har denna rutin. Skulle det någonstans uppstå frågetecken om produkterna, när och hur de ska användas och hur ofta, på dagen eller natten brukar jag erbjuda mig att skriva ner det till dem. Antingen att de får detta med sig när det går hem eller att jag mailar dem senare.

Den administrativa tiden som vi terapeuter har, både som företagare och anställda, är i bästa fall minimal. Hur gör ni andra med ”instruktioner” till kunderna?

Malin

Ps Läs gärna Hudvård the easy way del 1 och del 2 om du missat dem!

#ansiktsvattenbehövsdet #hudvård #hudvårdsskola #problemhud