Hudvård the easy way del 2

I mitt första möte med kunden introducerades rengöring och kräm. Förhoppningsvis har det väckts ett intresse för hudvård hos min nya kund och det kan vara dags för uppföljning på salongen.

Nu är det bra att fråga kunden hur det har gått med produkterna hon eller han köpte! Se framför allt till att du kommer ihåg vilka produkter som köptes. Har man teflonminne (som jag) är det bra att notera tidigare köp på kundkortet!

I ett nästa steg vill jag introducera peeling och ett klimat/UV-skydd. Givetvis får man alltid se till kundens behov, men eftersom det är en generell ”fallbeskrivning” jag gör här, väljer jag dessa produkter.

Peelingen

Det finns många fördelar med en peeling. Inte bara att döda hudceller avlägsnas utan också den ”inre rensningen” som huden får i samband med massagen av peeling. I och med massagen ökar blodcirkulation och ny näring och syre når ut till cellerna, lymfcirkulationen får en liten puff och rensar ut ”gammal skåpmat”.

Det är individuellt vad man föredrar för typ av peeling, med eller utan korn. Det viktigaste är att kunden får information om hur den ska användas. Personligen föredrar jag peeling utan korn som jag kan massera ett par minuter utan att huden känns skinnflådd. Och det är mitt råd till kunderna, att massera med mycket lätta fingrar, men kanske lite längre stund.

Skydd för huden

Jag nämnde också klimat- och UV-skydd. Det här är lite beroende på kunden, vad den behöver. Kan man få båda delar, tycker jag det är kanon. Visst måste vi skydda oss mot de elaka UV-strålarna som finns omkring oss hela tiden, men här i Sverige utsätts huden också för andra faktorer som vind, kyla och ilskna småspik, även kallat regn.

Till brevbäraren som cyklar i ur och skur, eller förskoleläraren som är ute med barnen varje dag skulle jag rekommendera båda. Till någon som arbetar inomhus och bara vistas ute korta stunder i resan till och från arbetsplatsen, kan det räcka med UV-skyddet.

En del kunder bryr sig inte nämnvärt om just UV-skyddet, för att citera ”hur ska jag då få färg?” eller ”jag bryr mig inte om rynkor!”. Och det är klart sant, med ett UV-skydd tar det längre tid att bli solbrun, om det nu är jätteviktigt. Bryr man sig sen inte om rynkor kan man skippa UV-skyddet…eller?

Det finns kunder som tycker att deras pigmenteringar ger en ”fin brun färg” i ansiktet och att ”lite rynkor dör jag inte av” och det är helt sant. Det dör man inte av, men det finns mycket annat som UV-strålarna bidrar till, ex malignt melanom, basaliom eller aktinsk keratos som tar väldigt lång tid att utvecklas, om de ens gör det. Dessa sjukdomar är svåra att förklara för kunden eftersom det kanske inte är inom ett rimligt eller greppbart tidsperspektiv.

Hur gör ni?

#skötahuden #auktoriseradhudterapeut #hudvårdsskola #hudvård #klimatuvskydd #peeling