Irriterad efter rakning?


Vi börjar med orsaken. Till utseendet påminner de väldigt mycket om en vanlig finne, eller pustel som vi hudterapeuter så fint uttrycker det. Men där slutar faktiskt de flesta likheter.

En rakfinne beror oftast på att ett litet hårstrå (läs skäggstrå) har vänt sig och börjat växa inåt. Då blir det som en liten inflammation i hårsäcken och rakfinnen är ett faktum. Anledningen till att hårstrået växer åt fel håll är att det inte hittar ut, det kan vara döda hudceller som sitter i vägen och gömmer hårstråets utgång, eller också kanske skägget är så lockigt att det liksom skruvar sig vid utväxten. Om problemet är det senare bör man undvika att raka sig alltför nära, undvik alltså mothårsrakning i största möjliga mån. Har man lockigt hår på huvudet är chansen rätt stor att man även har en krullig hårman i ansiktet. Detta är oftast inget man ser förrän den dag man bestämmer sig för att odla helskägg!


Om orsaken är döda hudceller finns det ett rätt enkelt knep: regelbunden peeling! Om man är noga med att dagligen rengöra huden med en mild, tvålfri ansiktstvätt och kompletterar med en peeling ca 2 ggr/vecka vågar jag nästan garantera att problemet kommer om inte helt upphöra så i alla fall mildras. För peelar du huden får du ju som bekant bort en stor del av de där döda hudcellerna som så fint sitter som ett tunt lock ytterst på huden. Ett annat bra knep om man lider av rakfinnar eller inåtväxta hårstrån efter rakningen är att applicera en aftershave-produkt som innehåller en liten mängd salicylsyra som har en exfolierande effekt på huden.

Hm, nu blev det kanske lite rörigt med informationen. Med risk för viss upprepning från mitt förra blogginlägg om rakning så tar vi det från början:

  1. Undvik torrakning! Förbered huden på rakningen genom att ånga upp huden; antingen rakar man sig efter duschen eller efter bastun. Eller så lägger man en varm, blöt handduk i ansiktet en stund.

  2. Applicera en förberedande olja som gör att hyveln glider lättare mot huden och orsakar mindre friktion (mindre risk för irritationer).

  3. Applicera raklöddret (eller gelen eller krämen eller tvålen eller var du nu föredrar).

  4. Raka endast i medhårs riktning. Jag vet, man blir inte lika slätrakad om man bara rakar sig medhårs, men om man slipper en massa röda kvisslor och finnar kan det kanske vara värt att inte känna sig slät som en babyrumpa.

  5. Avsluta rakningen med att skölja ansiktet i riktigt kallt vatten, då stänger du till porerna och får blodkärlen att dra ihop sig.

  6. Applicera sedan en lugnande aftershave-balsam, gärna innehållande en liten mängd salicylsyra! Obs! Undvik alkoholhaltiga aftershave-produkter! Dessa torkar bara ut och irriterar huden och orsakar en ond cirkel. Kom ihåg vad jag nämnde tidigare om döda hudceller som blockerar hårstråets utgång. En torr hud är svårare för hårstrået att tränga igenom.

  7. Ha en bra daglig hudvårdsrutin! Tvätta ansiktet dagligen morgon och kväll med en mild, tvålfri ansiktsrengöring anpassad för din hudtyp. Följ upp med en återfuktande kräm som även den är utvald till din hudtyp. Komplettera med den för alla rakfinnsdrabbade människor där ute oh så viktiga peelingen ett par gånger i veckan (obs! max 2 ggr/vecka).


Emma

Ps. Här hittar du mina tidigare inlägg om mannens hud och rakning.

#irritationvidrakning #rakutslag #rakning #rakfinnar #rakamedhårs #hårsäcksinflammation #känslighud #manlighudvård