Koreansk skönhetsstandard

Text: Johanna Wild-Nordlund

Under de senaste åren har Sydkorea blivit det enda östasiatiska landet bland top 10-länderna (bland annat Brasilien, USA, Italien, Colombia) med flest genomförda skönhetsingrepp i värld, baserat på ISAPS (International Society of Esthetic Plastic Surgeons) globala undersökning. Dock skiljer sig det eftertraktade skönhetsidealet hos koreanerna från resten av världen. Plastikkirurgi är en stor marknad i Sydkorea och är mer socialt accepterad jämfört med andra länder. Det märktes väldigt tydligt när jag vandrade runt i Seoul. Överallt ser man annonser för olika plastikkirurgier och man stötte ganska ofta på kvinnor i olika åldrar som nyligen genomgått ingrepp.

En undersökning från 2008 fastställde att 20% av alla unga koreanska tjejer har genomgått kosmetisk kirurgi. Detta ligger betydligt över genomsnittet i andra länder. En nyare undersökning från 2015 av Gallup Korea har visat att ungefär en tredjedel av sydkoreanska kvinnor mellan 19 och 29 har hävdat att de har fått plastikkirurgi. “I Sydkorea är skönhetsstandarden utom vår kontroll. Vanligtvis borde kvinnor ha ljus hud, vara 162cm till 168cm långa (över 170cm är för långa) väga mindre än 48kg, har stora ögon, en perfekt näsa och långt hår”, säger en koreansk genusforskaren.

Det vanligaste kosmetiska ingreppet som utförs i Sydkorea är dubbel ögonlockskirurgi (även kallad blepharoplasty) som skapar ett ögonlock som gör ögat ser större ut. Asiaternas benstruktur i ansiktet är naturligt en bredare jämfört med västerlänningar. Denna skillnad har resulterat i att ansiktsbenskonturoperationerna blir extremt populära i Asien, särskilt i Korea. V-linjekirurgi, som är en reducering av käken, hakan och kindbenet, betraktas som den “idealiska ansiktsformen” eftersom förfarandet gör ansiktslinjen mycket mer symmetrisk från sidan och framsidan. Många kändisar har genomgått dessa operationer för att trimma sina kindben, käke och haka för att skapa ett ovalt formade ansikte som anses vara den koreanska standarden för ansiktsskönhet. Sydkorea har också sett en ökad tillströmning av människor från andra länder som vill ha ansiktsoperationer på grund av den avancerade tekniken och den kliniska kompetensen hos koreanska kirurger.

unnamed

Det märks väldigt tydligt att koreaner älskar ljus och jämn hud. På marknaden finns tusentals blekande hudvårdsprodukter från Korea som utlovar ljusare och jämnare hud. Även plastkirurgiska sjukhus erbjuder hudbehandlingar för att ljusa upp huden. Dessa behandlingar sträcker sig också utanför Korea, med många människor från andra asiatiska länder som flyger till Korea för att få behandlingar som får huden att se ljusare ut. Det finns ett gammalt ordspråk om att de med mörkare hud kom från fattigare familjer. Som mörkare (eller garvad) hud menade att de var arbetare som var ute i solen hela dagen, medan ljusare (eller vit) hud var ett tecken på överklassen. Det är inte helt säkert om de tidigare diskriminerande perceptionerna finns kvar idag, men det verkar sitta kvar då blekande produkter fortfarande är stora på marknaden.

Dagligen matas framför allt unga människor med det ”perfekta utseendet” på bland annat stora Billboards, tidningar, butiker men även shoppingkanalerna som går på repeat på tv:n. Att idealen verkar efterlikna ett västerländskt utseende, vilket skiljer sig betydligt från det koreanska naturliga utseendet, verkar ha skapat ett samhälle med många dolda sidor. Idag ser man en viss motrörelse för att ändra på skönhetsstandarden som finns i samhället. Bara tiden kan utvisa vilka förändringar samhället är villiga att ändra.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#blepharoplasty #ideal #skönhetsstandard #vlinjekirurgi #ISAPS #koreanskskönhet