Manlig makeup

Text: Nathalie Koverman

En av mina makeup-förebilder Marielle Isaksson, har med sitt märke Gloss Gods Cosmetics skapat så kallad gender neutral makeup under devisen ”come as you are, or who you want to be for the moment”. Makeup blir alltså ett uttryckssätt för den man är, eller vill vara.

12345

I mitt yrkesliv har jag träffat kunder som identifierar sig som män och som inte känt sig bekväma med eller varit ovana att använda makeup. Ändå har de velat se fräscha och utvilade ut och jag har gärna velat visa dem hur de kan förstärka sina drag utan att makeupen tar över.

Jag brukar då göra en ”no makeup-makeup” eller som en erfaren makeuplärare sa till mig; ”I look like this”-looken. Det jag då gör att jag;

  1. Plockar bryn, vartannat strå från mitten och i brynets yttre del för ett ansat men naturligt resultat. Eventuellt fyller jag i bryn för symmetri och där det saknas strån med hjälp av en torr skugga och snedskuren tunn makeuppensel

  2. Ansiktet återfuktas med kräm och en concealer används på röda partier istället för att lägga ett heltäckande underlag i hela ansiktet

  3. Vid skägg kan jag eventuellt använda en skäggsvamp (inhandlas på exempelvis Buttericks) som fuktas och doppas i ögonskugga av passande nyans för att ge ett symmetriskt skägg. Med hjälp av en tops+vatten suddar jag så att det inte blir några hårda kanter. Skägget kan verkligen framhäva ansiktsformen, contouring för män?!

  4. Pudrar lätt i T-zon

  5. Läpparna kan jag med hjälp av svamp applicera tunt med foundation på då den naturliga röda nyansen kan ta överhand vid exempelvis foto. Jag undviker ”lypsyl” utan återfuktar dem med vanlig kräm som ger ett mindre glossigt resultat.

  6. Fransarna färgar jag gärna i naturbrunt eller markerar med brun mascara eller penslar med vatten för att ta bort eventuella puderrester.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#certifieradmakeupartist #makeup #makeupförmän #nomakeup