Mannens hud

Tanken är att jag ska skriva lite om manlig hudvård och rakning. Så vad är då manlig hudvård? Skiljer den sig egentligen så mycket ifrån kvinnlig hudvård?

Nej, egentligen inte. Men det finns såklart vissa skillnader som man måste ta hänsyn till, här kommer några av dom: * Män har ofta en grövre och tjockare hud än kvinnor med större och synligare porer. * Männen har skägg som dels gör huden grövre under ett längre perspektiv, dels gör den ganska känslig efter åratal av rakning. * Män har i regel fler talgkörtlar i huden än kvinnor vilket gör att män ofta kan ha en lite fetare hud än kvinnor. * Det finns även viss forskning som säger att männens hud börjar åldras senare än kvinnans, eftersom männens hud innehåller mer kollagen, men när den väl börjar åldras går det desto fortare. Huruvida detta är sant eller ej låter jag dock vara osagt.

Olika hudvårdsmärken har sina egna serier anpassade för den manliga kunden, dels är förpackningarna mer maskulina än deras grundserier, dels är det lite andra produkter som ska vara speciellt framtagna just för mannens hud. Andra hudvårdsmärken gör ingen skillnad på mäns och kvinnors hud utan utgår ifrån att man ska anpassa produkterna efter individen. Så vad är rätt i denna djungel? Ska männen ha sina egna hudvårdsserier? Och i så fall, varför är de flesta hudvårdsmärkens herrserier så smala? Utgår de alla ifrån att alla män har samma hudtyp? För så är det ju inte, alla män har inte samma hudtyp. Inte mer än att alla kvinnor har samma hudtyp! Och vi vet ju alla att de flesta hudvårdsmärken i övrigt har ett riktigt brett sortiment för att verkligen täcka in alla våra olika hudtyper. Kan inte mannen använda dessa produkter då? Är verkligen det bästa för honom att hålla sig till den där ganska smala herrserien om han anser sig ha andra problem än den täcker? Nja, med facit i hand kan jag säga att det är betydlig lättare att hitta rätt produkter till den breda massan om hudvårdsmärket från början är ganska könsneutralt. Men det är min åsikt, och alla är vi olika.

Vad jag har lagt märke till under tiden jag har jobbat med nästan uteslutande manliga kunder är att de flesta män anser sig ha en fet hud, oavsett hur torr den egentligen är. En lite glansig T-zon framåt eftermiddagen med lite pormaskar på näsan tolkas som akne och deras hud behandlas på eget bevåg efter det. Ni förstår ju hur galet det blir. Jag vet inte hur många aknebehandlingar jag haft inbokade med killar som mått dåligt över sina ”feta och orena” hud, som egentligen haft en riktigt yttorr hud med små, små knappt synliga porer och några enstaka kommedoner eller någon liten kvissla. Tro mig när jag säger att det är en stor utmaning att försöka förklara för kunden vilken typ av hud han egentligen har och att hans problem inte alls är fet hud utan snarare tvärtom, den lider av total fuktbrist. Kontentan av detta är förstås att många män går omkring med någon sorts fobi för återfuktande krämer. Så här gäller det med andra ord att rekommendera produkter som rengör och återfuktar utan risk för att kunden känner sig oljig. Tyvärr måste man ibland sälja med dem en kräm som egentligen är lite för mesig, hellre att de använder en kräm som egentligen är snäppet för lätt än att de inte använder någon kräm alls. Ja, det är en balansgång. Ofta kommer de faktiskt tillbaka när den där första krämen är slut och säger att de vill ha en lite rikare kräm istället = mission accomplished!


Många män vill dessutom ha väldigt basic nivå på sin hudvårdsrutin, allra helst någon allt-i-ett produkt. Detta är såklart omöjligt så man får göra det näst bästa; kanske räcker det med en rengöring och en fuktkräm så länge, tills han har kommit in i rutinen och själv känner att han vill avancera ett snäpp. Många verkar tro att det är tidskrävande att sköta om sin hy, att de måste ha minst 10 produkter i badrumsskåpet, och då struntar de hellre i det helt och kör på med sin dubbeldusch eller vad det nu kan vara. Därför måste man i det här läget skynda långsamt med en orutinerad kund och rekommendera en enkel men effektiv rutin, för om kunden känner att det inte blir för jobbigt med de nya produkterna så köper han dom i 8 fall av 10 och framför allt så kommer han att använda dom, vilket ju är huvudsaken. Jag menar, hur lönt är det att han köper på sig halva lagret om han ändå inte kommer använda grejerna? Då kommer han ju sannolikt inte att komma tillbaka igen.


Ja, det här var lite av tankarna som surrar omkring i mitt huvud just idag. Emma

#SHR #hudvårdförmän #rakning #auktoriseradhudterapeut #professionellaråd #problemhudman