Microneedling vid acne

Text: Nathalie Koverman

Då flera läsare och medlemmar gjort oss uppmärksammade på att rönen kring kontraindikationer för microneedling har ändrats i och med att metoden utvecklats, publicerar vi nu en artikel om microneedling vid acne. Artikeln har tidigare publicerats i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisations medlemstidning Hudterapeuten nr 3, årgång 2018 som når ca 2000 medlemmar.

Att mikronålning, microneedling, seglat upp som en av de mest populära avancerade hudvårdsbehandlingarna är inte konstigt då behandlingen kan ge goda resultat i form av ökad spänst, minskade linjer, reducerade solskador, mindre synliga talgkörtelmynningar (porbeskaffenhet) och rosacea.

Under Hud & kosmetik 2018 föreläste Dr Andrew R Christie, utbildare inom Dermapen™ världen över, om behandlingens gynnsamma effekter även vid aktiv acne och inte bara som ärr-reducerande behandling efteråt.


Microneedling vid acne bild Andrew Christie

Som en del av föreläsningsutbudet under CIDESCO World Congress 2018 föreläste Dr. Christie om automatiserad (ej manuell) microneedling vid papulopostulös acne. Han visade på oväntade och framgångsrika resultat på kunder/patienter med papulopostulös acne som behandlats med en kombination av utvalda aktiva ingredienser, kemiska exfolieringar och just microneedling.


Microneedling vid acne bild dermapen

Dermapen™ är alltså varumärket bakom ett slags microneedling-penna som används av hudterapeuter. De fördelar som man kan se med Dermapen™ är att man lättare kan skapa önskade och kontrollerade skador i huden som in sin tur triggar hudens reparationsprocess och kollagensyntes. Tidigare metoder inom microneedling med manuell rollning kan fastna lite i huden och riva huden med nålarna, medan pennan snabbare rör sig upp och ner vertikalt i huden.

Papopostulös acne består av rodnade papler (fast, väl avgränsade böld-liknande upphöjningar) och pustler (väl avgränsade, ytliga varblåsor). Typen av acne, kan tillsammans med comedon-acne och acne vulgaris behandlas med Dermapen™. Behandlingen rekommenderas inte på acne conglobata eller acne fulminans.

De acne-typer som behandlingen passar ska behandlas med ytlig nålpenetration på 0.25 till 0,75 mm beroende på vilket område som behandlas och med ca 4 veckor mellan behandlingarna.

Ett flertal symptom på acne ska kunna reduceras genom behandlingen:

  1. Öppna komedoner

  2. Slutna komedoner

  3. Papler

  4. Pustler

  5. Seborré

Behandlingen fungerar på tre sätt:

  1. Ökad cellförnyelse som ska motverka hyperkeratoser (förhårdnader och abnorm förtjockning av i överhuden)

  2. Syresättning av P. acnes-bakterien som kan minska den ökade mäng av bakterien som återfinns hos hud drabbad av acne

  3. Förstärka effekten av aktiva ingredienser och kemisk exfoliering av hudytan

Observera att fullständiga behandlingsprotokoll och rekommendationer av såväl hudvård som läkemedel för utvärtes bruk delas med de hudterapeuter som arbetar och utbildats i Dermapen™ och att riktlinjerna inte ska ses som generella riktlinjer.

Bilderna är förmedlade genom Dr R Andrew Christie och tagna av Dr Hasan El-Fakahany, Associate Professor Of Dermatology & Andrology, Minia University, Egypt.

Öppna comedoner, 2 behandlingar


Microneedling vid acne bild efter2

Öppna och stängda comedoner, papler och pustler, 3 behandlingar


Microneedling vid acne bild efter1

Microneedling vid acne bild före1

Källor: http://cidescocongress2018.com/

http://www.dermapen.se/

https://www.mmskincare.se/

https://shrbloggen.wordpress.com/tag/dr-andrew-r-christie/ (Läs gärna Elin Fagerbergs blogg på http://elinfagerberg.se/)

https://www.svd.se/skonhetsexperten-hyn-reflekterar-din-diet


Microneedling vid acne bild Lene Meldgard

#papler #pustler #drandrewchristie #acne #MMskincare #dermapen #microneedling #comedoner