Miljöarbete på salong

När jag fick förfrågan om att börja skriva här i bloggen om ekologisk hudvård tänkte jag:

– Ja, varför inte? Jag har ju redan kommit igång här på salongen och jag har tänkt en hel del.  Jag vill noga påpeka att jag inte på något sett är utbildad annat än just till hudterapeut, men med ganska mycket funderingar kring det här med miljö och hållbar utveckling.


När jag nu i våras skulle börja om med att driva salong bestämde jag mig för att kan jag hemma – kan jag på salongen. Nu visade det sig att min nuvarande hyresvärd redan har utarbetat ett mycket väl återvinningssystem i soprummet, så jag kan till och med slänga gamla lysrör och lågenergilampor här på jobbet. Tack för sådana hyresvärdar!

Det här har jag valt att fokusera på här på salongen:

1. Källsortering: Var sak på sin plats, under diskbänken har jag ordnat så att jag lätt kan sortera plastförpackningar, kartonger, metall osv i varsin påse. Då är det bara att plocka med sig dessa när man går med soporna. Vi använder i yrket en del engångsartiklar och angående dessa måste jag

Visste du att nagellack skall sorteras som farligt avfall? Umeå kommun, säkert många fler kommuner också, har gett ut en bra och informativ broschyr som underlättar källsortering. Länk till den kommer här: http://www.umeva.se/download/18.1a2f41f611f8f822556800024031/A%CC%8Atervinning+m+avfallsordlista+liten+0901.pdf

Varje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus/år. På salongen jag jobbade tidigare förbrukade vi minst 15 om dagen! Ljusen räknas som förpackningar och ska slängas bland metallförpackningar på återvinningsstationen. Aluminium är en miljömässig dålig lösning i slit- och slängsamhället eftersom det går åt mycket energi vid produktionen. Men om vi återvinner aluminium sparar vi 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst! Lämna in värmeljusbehållaren som metallförpackning! Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid. (Källa: Naturskyddsföreningen)

2. Minska elförbrukningen: genom att använda LED lampor eller lågenengi lampor. Samt att inte lämna någon belysning på i salongen när jag går hem. Man kan använda timer om man har belysning i skyltfönster på natten. Släcker man ner sparar man många kWh på ett år i energiförbrukningen.

Sparar på allt utom ljus! Lågenergilampor och kompaktlysrör förbrukar 80 % mindre ström än glödlampor och håller upp till 15 gånger längre. De ger 7 gånger större ljusmängd per watt (lm/W). Det är även en enorm vinst för miljön under hela livscykeln. En tumregel: Glödlampan förbrukar 5 gånger högre effekt än en lågenergilampa med lika mycket ljus (5W lågenergilampa motsvarar 25W glödlampa) (Källa: Lysman.com)


En stor del av den bomull som odlas idag är genmodifierad. Riskerna med att använda genmodifierad bomull är fortfarande oklara och idag finns det få exempel på miljövinster vid odling av GMO-bomull. Bomull kan odlas på ett mer hållbart sätt med effektivare bevattningsmetoder och kraftigt reducerad användning av pesticider. Det finns ekologiskt odlad bomull, men den svarar idag för en försvinnande liten andel av den totala bomullsproduktionen. (Källa WWF)

4. Erbjuda kunderna en ekologisk hudvårdsserie: ett naturligt steg i miljöarbetet är en ekologisk hudvårdserie. Jag har valt en serie som dessutom äger sina odlingar själv så de har total kontroll på växterna som ingår.

Jag har dessutom funderat på hur jag ska kunna bli mer miljövänlig i behandlingsrummet. Jag har letat efter ekologisk frans- och brynfärg men inte hittat någon. Hos frisörerna dyker det ju upp mer och mer naturliga hårfärgningsmedel så det borde ju bara vara en tidsfråga. Tips emottages tacksamt!

Jag hoppas att jag kunnat inspirera dig att tänka efter lite grann. Tillbaka om några veckor! Ha det gott så länge….

Ulrika Åström

Vill du komma i kontakt med mig info@ecohudvard.se

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#miljöarbetepåhudvårdssalong #källsortering #ekologiskbomull #ekologiskhudvård #ulrikaåström