Vår viktiga hudbarriär

 Text: Birgitta Tingberg

bt1

För några veckor sedan hade SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) årsmöte men även föreläsningar av olika slag.

Jag vill gärna ta upp en del av en föreläsning som var intressant. Det var en hudläkare som höll i denna och han kallade föreläsningen för ”This is how nature designed your skin”. Läkaren heter Lars Norlén från KI.

Själva titeln intresserade mig då jag ofta i mitt arbete men också i mitt liv tänker ur ett evolutionsperspektiv. Det gäller allt från huden till vår insida och hur vi kan hantera

kjg

Lite kort om hur allt startade på jorden. De var 4,6 miljarder år sedan. Då fanns inget liv alls på jorden. Efter några miljarder år kom så de första livet. Encelliga bakterier. Detta pågick någon miljard år och under denna tid utvecklades dessa bakterier i haven som sen gick upp på land – och så vidare. Till de vi är idag. Med all den mångfald som finns i naturen, bland annat människan. Det svindlar när man tänker på denna evolution och vad som hänt. Det går inte fort men vi utvecklas hela tiden. Man tror att de första människorna kom från Afrika och var svarta, som vandrade norrut och bosatte sig i olika delar i världen. Det som då hände med huden var att den blev ljusare på ställen där det inte är mycket sol. Detta för att kunna ta upp vitamin D bättre än vad en mörk hud kan. Människans största källa till vitamin D är just via huden och en ljus hud tar upp detta livsviktiga vitamin lättare än en mörk hud.

Vad förmedlade då Lars Norlén. Jo, först och främst varför vi har en hud. Det är:

 1. Skydd, både mekaniskt och som en extra barriär

 2. UV-skydd – d v s se till att solens strålar inte kommer in i kroppen

 3. Mikrobiotiskt; som skydd mot parasiter som bakterier, virus mm. Detta genom att hudens yta ska innehålla en bra mix av bakterier men även virus som håller undan andra mer ovänliga parasiter, ungefär på samma sätt som i tarmen. Detta är viktigt att tänka på så vi inte förstör denna viktiga barriär

 4. Vattenbarriär

 5. Diagnostiskt organ – d v s olika sjukdomar kan visa sig på huden (återkommer till just detta längre ner i texten)

 6. Värmereglering, främst via svettkörtlar

Där den den allra viktigaste funktionen är som vattenbarriär – både inifrån och utifrån.

Huden består, som hela den övriga kroppen av celler, olika typer av celler. Det är försvarsceller av olika slag, t ex Melanocyter som ser till att hålla UV-strålar ute från insidan av kroppen. Detta under förutsättning att vi inte stressar Melanocyterna så de inte hinner med sitt jobb – att förse omkringliggande celler med Melanin, som färgar huden röd/brun.

Vi ärver förstås även vår hud från våra förfäder, d v s rent genetiskt. Men vi kan också

poijh

Läraren på den utbildningen uttryckte det så här och det säger en hel del: De gener vi har laddar pistolen – men det är vi själva som trycker av. Med det menar han att de gener vi har är en sak men vi själva kan också påverka dessa genom vårt sätt att leva. Det gäller huden men även andra organ.

Om vi ser på huden så är följande viktigt:

 1. Ät en bra och så varierad kost som möjligt

 2. Undvik stress – det påverkar även det huden

 3. Måttligt/ingen alkohol

 4. Rök inte

 5. Måttligt med sol. Solen är bra och ger oss vitamin D, men i lagom dos, så att Melanocyterna hinner göra sitt jobb. Det räcker med 20 minuter på sommaren i Sverige för att få en bra dos vitamin D. Då måste man också tänka på att ”blotta” en stor del av kroppen och inte bara ansiktet

 6. Smörj in huden, för att återfukta

Vill här återkomma och ”prata” lite om detta att olika sjukdomar eller obalanser visar sig på huden. Huden sitter ju längst ut på våra kroppar, det yttersta på varje människa. Om man har någon slags hudproblem så syns det ju väl. Men vi ser inte insidan. Det man däremot kan misstänka är att någonting är i obalans om det är något problem på utsidan. Det kan vara mage/tarm, hormoner, avsaknad eller obalans av mikronäringsämnen (vitaminer/mineraler/aminosyror). Så när det gäller problem på huden så gäller det att vara detektiv och leta efter orsaken.

bt4

Ta hand om er och er hud – utifrån och inifrån – för det är Ni alla värda!

Auktoriserad hudterapeut och medlem i SHR samt Näringsterapeut med inriktning funktionsmedicin

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter. Vi står för lärande, kvalitet och status.

#gener #larsnorlen #mikrobiotiskt #evolution #hudbarriär #melanocyter